Na Sylwestrową imprezę warto przygotować przekąski. Każdy bowiem z ochotą po nie sięga w przerwie między tańcami, czy w czasie rozmów. Najlepiej by były nieduże i łatwe do jedzenia. Na moją domówkę już zrobiłam półmisek koreczków. Wy też możecie je przygotować, bo nie zajmie wam to dużo czasu, a składniki są dosyć dowolne.
Z jakich składników zrobić koreczki?
Na koreczki najlepsze będą zwarte składniki, które nie rozpadną się po nadzianiu na wykałaczkę. Dobrze też by były kolorowe i miały urozmaicony, choć zbalansowany smak. Mogą więc to być rozmaite sery, np. minimozzarella, zwykła mozzarella, ser żółty albo pleśniowy, a także wędliny, np. salami, szynka zwykła lub dojrzewająca, mozzarella oraz rozmaite warzywa – świeże, z octu lub kiszone. Koreczki można też uzupełnić listkami ziół, kawałkami pieczywa, pieczonych mięs oraz niektórymi owocami. Nadziewając składniki na szpadki, warto sery i wędliny przekładać warzywami i ziołami, by całość była lekka i kolorowa.
Jak zrobić eleganckie koreczki imprezowe?
Przygotowanie koreczków jest dziecinnie proste. Zresztą faktycznie o ich wykonanie można poprosić dzieci. Z pewnością sobie poradzą. Najpierw trzeba tylko umyć pomidorki i bazylię, osączyć mozzarellę i oliwki, a także pokroić ogórki. Potem wystarczy nadziać na wykałaczki kolorowe składniki i pyszna przekąska jest gotowa.
Przepis: Eleganckie koreczki
Kolorowe koreczki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 300 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 250 g mini mozzarelli
- 1/2 słoiczka zielonych oliwek
- 150 g salami w plasterkach
- 5-6 ogórków konserwowych
- świeże listki bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPomidorki umyj, osusz. Jeśli chcesz, możesz je przekroić na pół. Mozzarellę i oliwki osącz z zalewy. Ogórki konserwowe pokrój w grube talarki. Listki bazylii opłucz, osusz.
- Nadziewanie składnikówNa wykałaczki nadziewaj na przemian kolorowe składniki, przeplatając ser i złożone plasterki wędliny warzywami oraz listkami bazylii.
Jak podać koreczki?
Koreczki można podać na dużym, płaskim talerzu lub półmisku. Wtedy na środku naczynia można postawić miseczkę z sosem. Koreczki można też powbijać w połówkę melona i położyć ją na talerzyku. Obok można postawić sos do koreczków. Tu dobrze sprawdzi się sos jogurtowo-czosnkowy, ostry paprykowy lub pożywna pasta tahini.
Czytaj też:
Na moich domówkach królują te roladki. Nadzienie sprawia, że świetnie wyglądają i smakująCzytaj też:
Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkę