Na moich domówkach królują te roladki. Nadzienie sprawia, że świetnie wyglądają i smakują

Na moich domówkach królują te roladki. Nadzienie sprawia, że świetnie wyglądają i smakują

Dodano: 
Naleśnikowe roladki z łososiem
Naleśnikowe roladki z łososiem Źródło: Shutterstock / kaband
Mam dla was kolejny pomysł na prostą, sylwestrową przekąskę. Robi się ją dość szybko, a jest smaczna i efektowna. Na dodatek doskonale syci. Jej podstawą są naleśniki, które roluje się z nadzieniem i kroi na małe porcje.

Naleśniki kojarzą się ze śniadaniem lub podwieczorkiem. Tymczasem ja robię z nich podstawę do imprezowych roladek. Wystarczy ułożyć na nich składniki, całość zrolować i pokroić na porcje na raz. Przy roladkach nie ma dużo pracy, zwłaszcza gdy naleśniki usmażę dzień wcześniej. Trzymane w lodówce pod przykryciem dobrze zachowują wilgotność i elastyczność.

Jak zrobić naleśniki na przekąskowe roladki?

Naleśniki na roladki powinny być cienkie i dość wytrzymałe. Dzięki temu nie przytłoczą farszu i nie popękają w czasie rolowania. By takie wyszły, ciasto na naleśniki po rozmieszaniu należy odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie zawarty w mące gluten doskonale napęcznieje i sprawi, że ciasto będzie elastyczne. Do ciasta na naleśniki warto dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek. Dzięki temu przekąska zyska niezwykle apetyczny wygląd.

Jak zrobić naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem?

Planując przygotowanie naleśnikowych roladek, już poprzedniego dnia smażę naleśniki. Dzięki temu w dniu domówki nie mam dużo pracy. Naleśniki smaruję tylko twarożkiem, układam na nim plasterki wędzonego łososia i całość dość ścisło zwijam. Potem naleśniki kroję na małe porcje, tak by dało się je wziąć do ust na raz.

Przepis: Roladki naleśnikowe z łososiem

Mini-roladki naleśnikowe z dodatkiem twarożku i wędzonego łososia

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g twarożku kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ mąki, jajka, szczypty soli, oleju i mleka rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut by odpoczęło. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki. Ściągaj je z patelni i układaj jeden na drugim, by nie obeschły i pozostały elastyczne.
  2. Przygotowanie nadzieniaDo twarożku dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  3. Formowanie roladekKażdy naleśnik posmaruj cienko twarożkiem, posyp obficie koperkiem i ułóż na nim plasterki wędzonego łososia. Naleśniki dość ścisło zroluj, pokrój je na kawałki o szerokości 2-3 cm. Nadziewaj je po 2-3 na wykałaczki.

Jak podać naleśnikowe roladki?

Pokrojone na małe porcje roladki naleśnikowe warto w jakiś sposób spiąć, by się nie rozwijały. Ja do tego celu używam zwykle wykałaczek i nadziewam na nie po 2-3 mini-roladki. Roladki przekłuwam w taki sposób, by je spiąć. Wykałaczki mogą być drewniane lub plastikowe. Po ułożeniu roladek na półmisku lub płaskim talerzu przekąska prezentuje się doskonale.

Czytaj też:
Kanapeczki w wersji mini. Ekspresowa przekąska nie tylko na sylwestrowe przyjęcie
Czytaj też:
Tę szybką przekąskę z 2 składników podam w Sylwestra. Kremowe nadzienie zachwyca smakiem