Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkę

Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkę

Dodano: 
Krakersy z pastą
Krakersy z pastą Źródło: Shutterstock / MSPhotographic
Uwielbiam proste przekąski, które szybko się robi i zjada z wielką przyjemnością. Pod tym względem pasta podana na krakersach to prawdziwe mistrzostwo świata. A robię ją ze smacznego i bardzo zdrowego składnika.

Pasta to doskonały dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Gdy jednak podacie ją np. na krakersach, będzie idealna na przekąskę. Ta mała potrawa sprawdzi się na domówce. Mało przy niej pracy, a zjada się ją ze smakiem. Zwłaszcza gdy do jej przygotowania użyje się aromatycznego składnika.

Z czego zrobić pastę na domówkę?

Na domówce można podać różne pasty, choć niektóre spiszą się tu nadzwyczaj dobrze. Tak z pewnością będzie z pastą z tuńczyka czy wędzonego łososia. Dobrze też sprawdzą się pasty warzywne, np. z ciecierzycy, soczewicy, bakłażana czy awokado. Dobrym produktem na imprezową pastę będzie też drobiowa wątróbka alboy pieczone lub gotowane mięso. Dodatkami nadacie im pożądany smak i atrakcyjny wygląd.

Jak zrobić pastę z wędzonego łososia?

Bazą do pasty z wędzonego łososia może być twarożek kanapkowy. Doskonale pasuje do wędzonej ryby, dzięki czemu cała przekąska nie wychodzi zbyt kosztowna. Wystarczy wymieszać go z rozdrobnionym łososiem i kilkoma dobrze komponującymi się dodatkami.

Przepis: Pasta z wędzonego łososia

Pasta z wędzonego łososia podana na krakersach

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
45 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g wędzonego łososia
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • paczka większych krakersów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pastyWędzonego łososia pokrój w drobną kostkę. Podobnie rozdrobnij ogórek. Twarożek wymieszaj z łososiem, ogórkiem kiszonym i koperkiem. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz też dodać kilka kropel soku z cytryny.
  2. Serwowanie pastySchłodzoną pastę podawaj na krakersach lub małych waflach kukurydzianych. Pastą możesz też napełnić szprycę lub rękaw cukierniczy i wyciskać ją dekoracyjnie na krakersy.

Wskazówka: Zamiast posiekanego ogórka do pasty z łososia można dodać trochę startego chrzanu. Również nada smarowidłu wyrazistego smaku.

Jak podać pastę z wędzonego łososia?

Jeśli planujecie podać pastę z wędzonego łososia na domówce, możecie sięgnąć nie tylko po krakersy. Dobrze też sprawdzą się np. małe wafle ryżowe lub kukurydziane, a także liście cykorii. Pasta z wędzonego łososia dobrze też sprawdzi się, jako pasta śniadaniowa lub na kolację. Wtedy można ją podać na kromkach chleba lub bułki. Wcześniej można je zrumienić w tosterze lub w piekarniku, dzięki czemu zamienią się w chrupiące grzanki.

Czytaj też:
Moja ekspresowa sylwestrowa przekąska. Weź salami, mozzarellę i w 10 minut zrób hit przyjęcia
Czytaj też:
Tę przekąskę z ciasta francuskiego zrobię na Sylwestra. Jest prosta i zawsze wszystkim smakuje