Na domowe imprezy zwykle kupuję kilka opakowań ciasta francuskiego. To dlatego, że bez większego wysiłku można z niego wyczarować różne cuda. Od małych, chrupiących przekąsek, przez większe, pożywne potrawy, po rozmaite słodkości. W Sylwestra stawiam jednak na małe, wytrawne przekąski, bo właśnie one cieszą się największym powodzeniem. W tym roku też z pewnością zrobię proste paszteciki z dodatkiem wędzonego łososia.
Czym nadziać paszteciki z ciasta francuskiego?
Paszteciki z ciasta francuskiego mogą mieć rozmaite nadzienie. Dobrze sprawdzą się farsze takie, jak przygotowujemy do pierogów, np. z kapusty kiszonej i suszonych grzybów, z pieczarek, ze szpinaku i sera feta czy z mięsa. W kawałki ciasta francuskiego można też zawinąć podduszone warzywa, plastry wędlin i żółtego sera czy wytrawny farsz twarogowy.
Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia?
Paszteciki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wychodzą bardzo smaczne, dzięki jeszcze dwóm składnikom. Dodaję do nich bowiem jeszcze twarożek oraz sparzony szpinak. Składniki doskonale się dopełniają smakowo i wizualnie. A paszteciki wychodzą pełne smaku i mają soczysty farsz.
Przepis: Szybkie paszteciki z wędzonym łososiem
Paszteciki z ciasta francuskiego z twarożkiem, szpinakiem i wędzonym łososiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g twarożku kanapkowego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- 200 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- 1 jajko
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCiasto pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Szpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z twarożkiem, dopraw do smaku.
- Układanie składnikówCiasto francuskie rozwiń i przekrój wzdłuż na połowę. Środek każdego pasa ciasta posmaruj twarożkiem, przykryj kawałkami wędzonego łososia i sparzonego szpinaku. Zawiń boki, formując długi rulon.
- Pieczenie pasztecikówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią rulony z ciasta francuskiego. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem, a potem pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Kawałków nie rozsuwaj, by nie wypływał farsz. Paszteciki piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Jak podać paszteciki z ciasta francuskiego?
Paszteciki z ciasta francuskiego można jeść na zimno, jednak najlepiej smakują podane na ciepło. Jeśli jednak przygotujecie je wcześniej, bez problemu da się je podgrzać przed podaniem. Wystarczy wstawić je na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 150 stopni Celsjusza. Można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej na czas podgrzewania. Do pasztecików doskonale będzie pasował czysty barszcz czerwony podany w kubeczkach. Można też jednak podać je z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.
Czytaj też:
Chrupiące ciasto francuskie z kurczakiem i tanim warzywem robię w mig. Łatwy przepis na obiad lub kolacjęCzytaj też:
Z bananów i gotowego ciasta robię deser, jak marzenie. Dzieci wciąż się o niego dopominają