Ekspresowa przekąska z salami i mozzarellą w towarzystwie kolorowych oliwek to moja wersja włoskich antipasti. Jest prosta do przygotowania i gotowa w kilka minut. Jej wersje zależą od składników, jakimi akurat dysponujesz. Jeśli masz możliwość, dodaj do koreczków kawałki suszonych fig lub daktyli – świetnie komponują się z mozzarellą i salami.
Jak przygotować ekspresową przekąskę z salami i mozzarellą?
Przygotowanie tych przekąsek nie wymaga nakładów czasu. Pierwsze skrzypce grają składniki o śródziemnomorskim rodowodzie. Do przekąski wybierz oliwki dobrej jakości, najlepiej z pestką, ponieważ są bardziej aromatyczne. Jeśli wolisz wersję bez pestek, upewnij się, że są one marynowane w ziołach. Najlepiej sprawdzi się mozzarella w kulkach, ale możesz użyć większej mozzarelli i pokroić ją na kawałki. Eksperymentuj z różnymi rodzajami salami – pikantne spianata, aromatyczne finocchiona lub delikatniejsze salami mediolańskie. Możesz dodać inne składniki, takie jak marynowane karczochy, kapary czy mini papryczki faszerowane serem. Jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską to zamiast salami użyj grillowanych plasterków cukinii lub bakłażana.
Porada: posyp koreczki świeżo zmielonym pieprzem lub drobno posiekanymi ziołami, np. bazylią.
Przepis: Ekspresowa przekąska na Sylwestra z salami i mozzarellą
Efektowna przekąska, której składniki nawiązują kolorystycznie do włoskiej flagi: zielony (oliwki lub rozmaryn), biały (mozzarella) i czerwony (salami).
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 69 w każdej porcji
Składniki
- 12 plastrów salami
- 12 mini kulek mozzarelli
- 12 oliwek (6 zielonych i 6 czarnych)
- 12 wykałaczek lub małych patyczków do koreczków
Do dekoracji:
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOdcedź kulki mozzarelli z zalewy i osusz je na ręczniku papierowym. Gałązki rozmarynu podziel na mniejsze fragmenty.
- Składanie koreczkówNa wykałaczkę nabij kolejno: kulkę mozzarelli, a następnie plasterek salami. Na końcu koreczka zamieść czarną lub zieloną oliwkę.
- DekorowanieKoreczki ułóż na docelowym naczyniu i udekoruj gałązkami rozmarynu.
Jak podawać ekspresową przekąskę z salami i mozzarellą?
Przekąski poukładaj na eleganckim półmisku lub desce. Ułóż je w geometryczne wzory lub formę wieńca na okrągłym półmisku – to dodatkowo podkreśli ich dekoracyjny charakter. Udekoruj je gałązkami rozmarynu. Możesz także do każdego koreczka przypiąć mały fragment gałązki rozmarynu (np. między salami a mozzarellą). Zioło nada przekąsce delikatnego aromatu i świeżego wyglądu. Dodatkowo możesz skropić koreczki odrobiną oliwy z oliwek extra virgin lub podać z boku mały dip, np. ziołowy lub balsamiczny. Do przekąsek możesz dołączyć małą miseczkę z oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego do maczania.
Wskazówka: świeży rozmaryn to nie tylko dekoracja. Jest od wieków uważany za symbol gościnności i przyjaźni, a jego aromat pobudza apetyt.
Czytaj też:
Kolorowe koreczki w greckim stylu to hit. Najlepsza sylwestrowa przekąska w 10 minutCzytaj też:
Ta ekspresowa sałatka z 4 składników smakuje jak milion dolarów. Robię ją w 15 minut