Drożdżowe bułeczki z przepisu babuni to niebo w gębie. Piekę je nie tylko zimą i podaję z ciepłym mlekiem

Drożdżowe bułeczki z przepisu babuni to niebo w gębie. Piekę je nie tylko zimą i podaję z ciepłym mlekiem

Dodano: 
Drożdżowe bułeczki
Drożdżowe bułeczki Źródło: Shutterstock / Marta Maziar
Drożdżowe bułeczki z dżemem to pyszna przekąska oraz doskonały pomysł na śniadanie i podwieczorek. Zapraszam po przepis na drożdżówki, które rozpływają się w ustach.

Przygotowanie domowych bułeczek drożdżowych może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Gotowe drożdżówki są mięciutkie, puszyste i przez długi czas zachowują świeżość. Zawsze piekę je z podwójnej porcji składników, bo znikają, zanim się obejrzę.

Jak zrobić domowe drożdżowe bułeczki z dżemem?

Robię ciasto drożdżowe zgodnie z tradycyjną recepturą, z której korzystała moja babcia. Do ciasta dodaję świeże drożdże. Możesz zastąpić świeże drożdże drożdżami suchymi (polecam również przygotować z nich rozczyn).

Ciasto drożdżowe wyjdzie przepyszne, jeżeli będziesz przestrzegać kilku ważnych zasad. Składniki nie mogą być zimne. Mleko i masło powinny być letnie lub lekko ciepłe (do 40 stopni Celsjusza), a jajka do ciasta, nadzienie, świeże drożdże, mąka oraz jajka do smarowania bułeczek w temperaturze pokojowej. Zwróć uwagę na datę ważności drożdży – im krótsza, tym większe ryzyko, że drożdże nie będą aktywne i ciasto nie wyrośnie.

Jesienią i zimą nieco ogrzewam mąkę przed dodaniem rozczynu w nagrzanym i wyłączonym piekarniku (25-30 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Do ciepłego piekarnika wstawiam też wyrobione ciasto – ciasto powinno wyrastać co najmniej 90 minut, żeby podwoiło swoją objętość.

Porada: jeżeli zamierzasz wstawić ciasto do ciepłego piekarnika, to przykryj je folią spożywczą lub pokrywką, żeby nie wyschło z wierzchu.

Przepis: Drożdżowe bułeczki z dżemem

Miękkie bułeczki z pysznym nadzieniem to świetny dodatek do mleka, kawy i herbaty oraz pyszne śniadanie na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
424 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Na nadzienie:

  • słoiczek dżemu

Dodatkowo:

  • 2 małe jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynuDrożdże utrzyj z cukrem. Poczekaj, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni półpłynnej masy pojawią się pęcherzyki) i dodaj letnie mleko oraz 5 łyżek mąki pszennej. Wymieszaj składniki rozczynu, przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien mocno się spienić. Wskazówka: zrób rozczyn w dość dużym naczyniu, bo podwoi swoją objętość.
  2. Przygotowanie pozostałych składników ciastaMasło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, wbij jajka i wlej ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki łyżką.
  3. Dodanie rozczynu i wyrabianie ciastaDo miski z pozostałymi składnikami dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Możesz wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Gotowe ciasto drożdżowe jest miękkie, nie klei się do rąk oraz miski, a także można je bez problemu uformować w kulę.
  4. Wyrastanie ciastaPrzykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do wałkowania, gdy podwoi swoją objętość.
  5. Formowanie bułeczekWyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o grubości 5 mm i podziel na trójkąty (jak pizzę). Im większe trójkąty, tym większe bułeczki. Jeżeli ciasto klei się do stolnicy, to lekko podsyp je mąką. Na szerszą część każdego trójkąta nałóż porcję dżemu i zwiń od szerszej części do wierzchołka. Gotowe bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  6. PieczenieW małej miseczce roztrzep jajka. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem i piecz 30-35 minut – do zrumienienia. W taki sam sposób upiecz drugą blachę drożdżówek.

Gotowe drożdżowe bułeczki z dżemem wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte drożdżówki dekoruję cukrem pudrem i podaję z ciepłym mlekiem. Wyśmienicie smakują również jako dodatek do kawy, herbaty oraz kakao.

Inne wersje nadzienia i dekoracji domowych drożdżówek

Domowe drożdżówki doskonale smakują nie tylko z dżemem, ale także słodkim twarożkiem, kremem czekoladowo-orzechowym, masą makową i masłem orzechowym. Możesz też upiec słodkie bułeczki bez nadzienia i po przekrojeniu posmarować je masłem.

Do dekoracji drożdżowych bułeczek doskonale sprawdzi się nie tylko cukier puder, ale również roztopiona czekolada oraz lukier. Zanim polewa zastygnie, możesz posypać ją uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub orzechami.

Czytaj też:
Tej szarlotce nikt się nie oprze! Wyjątkowy przepis, który osładza zimowe wieczory
Czytaj też:
To ciasto z ananasem jest wyjątkowo lekkie i wilgotne. Przepis, który podbija serca i zawsze się udaje