Nie włączam piekarnika, a robię delikatne babeczki. Ten deser to hit w mojej kuchni

Nie włączam piekarnika, a robię delikatne babeczki. Ten deser to hit w mojej kuchni

Dodano: 
Babeczki kakaowe na parze
Babeczki kakaowe na parze Źródło: Shutterstock / karinrin
Pyszny deser robię bez włączania piekarnika. Wystarczy parowar albo nakładka na garnek, by rozkoszować się mięciutkim kakaowym ciastem. Ten sposób muffinki to moje odkrycie, z którego korzystam prawie co tydzień.

Babeczki w papilotkach to jeden z najłatwiejszych wypieków. Wychodzą nawet wtedy, gdy zmienią się proporcje składników czy gotuje się masę na parze, zamiast piec. Babeczki przygotowane taką metodą są wyjątkowo delikatne i miękkie, dlatego coraz rzadziej włączam piekarnik, gdy je przygotowuję.

Jak zrobić babeczki kakaowe na parze?

Podstawowe składniki ucieram, by je napowietrzyć i rozpuścić cukier. Gotową masę rozlewam do papierków na muffiny, nie dopełniając ich do końca. Wstawiam je do parowaru elektrycznego, choć doskonale wychodzą w specjalnym sitku czy bambusowym koszyku postawionym na garnku.

Podczas parowania nigdy nie uchylam pokrywki, by zajrzeć do środka. Babeczki sprawdzam na końcu. Powinny być zwarte i nie uginać się pod dotknięciem palca, a patyczek włożony do środka musi wychodzić suchy.

Przepis: Babeczki kakaowe na parze

Mięciutkie muffinki z dodatkiem kakao przygotowane bez pieczenia

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
146 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaUbijaj jajka z cukrem i solą przez 2-3 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj ekstrakt waniliowy. Przesiej do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj składniki, po czym wlej powoli mleko, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
  2. Gotowanie muffinekNałóż ciasto do papilotek, by sięgało do 2/3 wysokości. Ustaw je w parowarze elektrycznym albo specjalnym sitku czy koszyku nakładanym na garnek. Gotuj 18-20 minut, a następnie wyjmij do wystygnięcia.

Przepis na bułeczki na parze

Bez pieczenia można łatwo zrobić pieczywo drożdżowe. W tradycyjnej polskiej wersji jest nazywane raczej kluskami i znane jako pampuchy lub parowańce. Bardzo podobne są jednak chińskie bułeczki bao, ale w odróżnieniu od naszej wersji podaje się je tylko z wytrawnymi składnikami. Ja robię je w jednakowy sposób i tylko inaczej formuję na końcu.

Aby przygotować ciasto, do 250 g mąki wsypuję opakowanie suchych drożdży oraz po łyżeczce cukru i soli. Łączę składniki i wlewam 200 ml ciepłego mleka, w którym rozpuszczam wcześniej 2 łyżki masła. Wyrabiam krótko masę, w razie potrzeby dosypując mąkę. Odstawiam, by dwukrotnie zwiększyła swoją objętość. Wtedy znów szybko je wyrabiam, rozwałkowuję i za pomocą szklanki wycinam krążki.

Kółka o średnicy 10-12 centymetrów smaruję od góry olejem i zginam na pół, bo taki kształt przeznaczony do nadziewania. Te mniejsze (6-7 cm) wkładam od razu do parowaru. Jeżeli w koszyku są duże dziury, wykładam dno pergaminem do pieczenia. Gotuję około 15 minut.

Czytaj też:
Robię pampuchy z tego przepisu. Moje kluski na parze są tak delikatne, że rozpływają się w ustach
Czytaj też:
Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deser