Tej szarlotce nikt się nie oprze! Wyjątkowy przepis, który osładza zimowe wieczory

Tej szarlotce nikt się nie oprze! Wyjątkowy przepis, który osładza zimowe wieczory

Dodano: 
Szarlotka
Szarlotka Źródło: Shutterstock / amarievikka
Prosta w przygotowaniu szarlotka to idealny wybór na jesień i zimę. Lekkie ciasto z dużymi kawałkami jabłek nie wymaga długiego przygotowywania i w mig znika z talerzyków.

Szarlotka to klasyczny wypiek kuchni polskiej, który znajduje się na czele listy najpopularniejszych ciast. Ciasto z jabłkami z poniższego przepisu przygotujesz szybko i łatwo, a efekt przerośnie twoje najśmielsze oczekiwania.

Jak zrobić pyszną szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek?

Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek, nazywana również ciastem salceson, to wypiek, który można przygotować z marszu, bo większość osób ma potrzebne składniki w swojej kuchni. Ciasto do szarlotki robię z mąki pszennej, jajek, oleju, cukru oraz spulchniających dodatków, czyli proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Smak owoców wzbogacam cynamonem, który stanowi nieodłączny dodatek do wszystkich ciast z jabłkami, które piekę dla rodziny.

Do szarlotki z poniższego przepisu najlepsze są twarde, niezbyt kwaśne, ale także nie za słodkie jabłka. Użycie umiarkowanie słodkich owoców sprawia, że nie trzeba dosładzać „nadzienia” placka. Ciasto jest dość słodkie, więc jeżeli chcesz dodać słodkie jabłka, to polecam zmniejszyć ilość cukru do 2/3 szklanki.

Samo przygotowanie domowej szarlotki zajmuje kilka minut. Ważne, żeby składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Jeżeli przechowujesz jabłka w chłodnej spiżarni, to również musisz je ogrzać do temperatury pokojowej przed połączeniem z ciastem. Piekę szarlotkę w tortownicy o średnicy 22 cm, ale możesz również użyć głębokiej formy do tarty lub kwadratowej blaszki o wymiarach 22 x 22 cm.

Przepis: Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

To szybkie ciasto robi się łatwo ze składników, które każdy ma w kuchni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 4 średnie jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Oprósz pokrojone jabłka cynamonem i wymieszaj.
  2. Przygotowanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Przygotowanie mokrych składnikówJajka wybij do miski. Dodaj cukier i ubijaj mikserem, aż otrzymasz jasną, puszystą masę. Do masy z jajek i cukru dodaj ekstrakt waniliowy. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej. Mieszaj składniki, aż się połączą.
  4. Łączenie składnikówSuche składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj obtoczone w cynamonie jabłka i wymieszaj. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz szarlotkę 45-50 minut – wierzch ciasta powinien lekko się przyrumienić.

Szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek podaję bez dodatków, ale możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem lub cynamonem.

Opcjonalne dodatki do szarlotki

Razem z jabłkami możesz dodać do ciasta namoczone wcześniej w letniej wodzie i dobrze odsączone rodzynki, suszoną żurawinę oraz grubo siekane orzechy np. włoskie. Jeżeli preferujesz ciasta w wersji fit, to polecam zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową lub mąką owsianą. Smak ciasta wzbogaca dodanie nie tylko cynamonu, ale także innych przypraw korzennych lub gotowej przyprawy do piernika.

Szarlotka z dodatkiem kakao

Powyższy przepis pozwala również upiec pyszną szarlotkę w wersji kakaowej. Jeżeli chcesz spróbować, jak smakuje ta nietypowa wersja ciasta z jabłkami, to dodaj do suchych składników 3 łyżki kakao.

Czytaj też:
To ciasto ma trzy warstwy, a jedna pyszniejsza od drugiej. Goście zjedzą je do ostatniego okruszka
Czytaj też:
Ciasto Wiewiórka tak szybko znika, jak szybko się je robi. To mój prosty przepis nie tylko na święta