Rozgniatam twaróg i łączę z dwoma tartymi składnikami. Ta pasta do pieczywa ma wyważony smak

Rozgniatam twaróg i łączę z dwoma tartymi składnikami. Ta pasta do pieczywa ma wyważony smak

Dodano: 
Pasta z twarogu
Pasta z twarogu Źródło: Shutterstock / GCapture
Pewnie nieraz robiliście już pastę twarogową. Jednak myślę, że nigdy z takimi dodatkami. Ja dorzuciłam do niej ostatnio dwa składniki i wyszła świetnie zbalansowana i pełna smaku.

Pasty są świetnym dodatkiem do pieczywa. Ich fenomen polega na tym, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Dzięki temu kanapki nie są nudne i potrafią zaskoczyć nas smakiem. Tak jak ta pasta twarogowa, która doskonale łączy w sobie smak słodki z ostrym. Efekt jest zadziwiająco smaczny.

Z jakiego twarogu zrobić pastę?

Na pastę twarogową można przeznaczyć różne rodzaje twarogu. Wszystko zależy od tego, jaką strukturę pasty preferujecie. Jeśli chcecie, by pasta była gładka, możecie wybrać twarożek kanapkowy, a nawet twaróg sernikowy. Lżejszą wersję pasty zrobicie z sera ricotta. Ja jednak wolę, gdy w paście są wyczuwalne grudki, dlatego sięgam po klasyczny twaróg klinek. Wybieram zwykle półtłusty, bo po rozgnieceniu jest aksamitny i niemal gładki.

Jak zrobić słodko-ostrą pastę twarogową?

By uzyskać efekt słodko-ostrej pasty, do twarogu dodałam dwa tarte składniki. Było to jabłko i chrzan. Pierwsze starłam sama na średnich oczkach, chrzan wzięłam gotowy ze słoiczka. Na 250 g twarogu dodałam połówkę słodkiego jabłka i 2 łyżeczki chrzanu. Całość doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam także posiekany szczypiorek, bo chciałam, żeby pasta nabrała bardziej apetycznego wyglądu. Myślę, że równie dobrze spisałaby się natka pietruszki.

Przepis: Słodko-ostra pasta twarogowa

Pasta z twarogu, chrzanu i jabłka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • szczypior
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTwaróg umieść w misce, rozgnieć go widelcem, by był w miarę gładki. Jabłko obierz, zetrzyj na małych lub średnich oczkach. Połącz oba składniki.
  2. Wykańczanie pastyDo pasty dodaj tarty chrzan i posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Pasta twarogowa najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Warto więc umieścić ją w zamykanym naczyniu i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Powinna być spożyta w ciągu doby.

Jak podać słodko-ostrą pastę twarogową?

Słodko-ostra pasta twarogowa sama w sobie smakuje doskonale. Zwłaszcza gdy poda się ją na żytnim chlebie, pumperniklu lub pieczywie chrupkim. Można ją też użyć niczym masło, a więc posmarować pastą kromkę pieczywa, a potem położyć na niej np. plasterek wędzonego łososia czy dojrzewającej szynki.

Czytaj też:
To serowe smarowidło z sekretnym warzywem rządzi na kanapkach. Pełne białka i witamin
Czytaj też:
Gotowane jajka i zielone warzywo zamieniam w pyszne smarowidło. Jest 100 razy lepsze od szynki