Pasty są świetnym dodatkiem do pieczywa. Ich fenomen polega na tym, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Dzięki temu kanapki nie są nudne i potrafią zaskoczyć nas smakiem. Tak jak ta pasta twarogowa, która doskonale łączy w sobie smak słodki z ostrym. Efekt jest zadziwiająco smaczny.
Z jakiego twarogu zrobić pastę?
Na pastę twarogową można przeznaczyć różne rodzaje twarogu. Wszystko zależy od tego, jaką strukturę pasty preferujecie. Jeśli chcecie, by pasta była gładka, możecie wybrać twarożek kanapkowy, a nawet twaróg sernikowy. Lżejszą wersję pasty zrobicie z sera ricotta. Ja jednak wolę, gdy w paście są wyczuwalne grudki, dlatego sięgam po klasyczny twaróg klinek. Wybieram zwykle półtłusty, bo po rozgnieceniu jest aksamitny i niemal gładki.
Jak zrobić słodko-ostrą pastę twarogową?
By uzyskać efekt słodko-ostrej pasty, do twarogu dodałam dwa tarte składniki. Było to jabłko i chrzan. Pierwsze starłam sama na średnich oczkach, chrzan wzięłam gotowy ze słoiczka. Na 250 g twarogu dodałam połówkę słodkiego jabłka i 2 łyżeczki chrzanu. Całość doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam także posiekany szczypiorek, bo chciałam, żeby pasta nabrała bardziej apetycznego wyglądu. Myślę, że równie dobrze spisałaby się natka pietruszki.
Przepis: Słodko-ostra pasta twarogowa
Pasta z twarogu, chrzanu i jabłka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1/2 słodkiego jabłka
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- szczypior
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTwaróg umieść w misce, rozgnieć go widelcem, by był w miarę gładki. Jabłko obierz, zetrzyj na małych lub średnich oczkach. Połącz oba składniki.
- Wykańczanie pastyDo pasty dodaj tarty chrzan i posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Pasta twarogowa najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Warto więc umieścić ją w zamykanym naczyniu i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Powinna być spożyta w ciągu doby.
Jak podać słodko-ostrą pastę twarogową?
Słodko-ostra pasta twarogowa sama w sobie smakuje doskonale. Zwłaszcza gdy poda się ją na żytnim chlebie, pumperniklu lub pieczywie chrupkim. Można ją też użyć niczym masło, a więc posmarować pastą kromkę pieczywa, a potem położyć na niej np. plasterek wędzonego łososia czy dojrzewającej szynki.
Czytaj też:
To serowe smarowidło z sekretnym warzywem rządzi na kanapkach. Pełne białka i witaminCzytaj też:
Gotowane jajka i zielone warzywo zamieniam w pyszne smarowidło. Jest 100 razy lepsze od szynki
