Yorkshire pudding to znana na całym świecie potrawa kuchni angielskiej. Nazwa dania przywodzi na myśl deser, ale ten rodzaj puddingu nie ma słodkiego smaku. Yorkshire pudding podawany jest jako przystawka lub dodatek do mięs oraz sosów. Choć może się wydawać, że jego przygotowanie wymaga specjalnych umiejętności, to domowy Yorkshire pudding zrobisz bez wielkiego wysiłku i to za niewielkie pieniądze. Składniki są podobne do tych wykorzystywanych w cieście naleśnikowym.
Jak zrobić Yorkshire pudding?
Przepis na delikatny i puszysty Yorkshire pudding jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać składniki ciasta, przełożyć je do gorącej formy i wstawić do piekarnika. Poniższy przepis nigdy mnie nie zawiódł – wytrawny pudding mocno wyrasta, jest delikatny w smaku i ma chrupiącą skórkę.
Składniki ciasta na Yorkshire pudding powinny mieć temperaturę pokojową – mleko i jajka wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy. Składniki mieszam rózgą kuchenną, ale możesz również użyć miksera.
Przepis: Yorkshire pudding
Yorkshire pudding robi się z ciasta o składzie zbliżonym do naleśnikowego.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Angielska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 18 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 154 w każdej porcji
Składniki
- 140 g mąki pszennej typ 500
- 4 średnie jajka
- 200 ml mleka krowiego 3,2%
- sól
Dodatkowo:
- 12 łyżeczek klarowanego masła do natłuszczenia formy
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaDo miski wbij jajka i roztrzep je rózgą kuchenną lub lekko ubij mikserem. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz mleko i mieszaj, aż jajka połączą się z mlekiem. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając (lub miksując na niskich obrotach). Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
- Przygotowanie formy do pieczeniaMetalową formę do muffinek natłuść klarowanym masłem (opcjonalnie olejem lub smalcem). Używając masła lub smalcu, włóż do każdego otworu formy 1 łyżeczkę tłuszczu. Formę z tłuszczem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i nagrzewaj przez 10 minut. Nie wyłączaj piekarnika.
- Napełnianie formy ciastemOstrożnie wyjmij gorącą formę z piekarnika. Silikonowym pędzelkiem rozsmaruj roztopiony tłuszcz. Wymieszaj ciasto na Yorkshire pudding i wypełnij nim otwory gorącej formy. Postaraj się szybko przełożyć ciasto, żeby forma nie zdążyła ostygnąć.
- PieczenieWstaw wypełnioną formę do gorącego piekarnika i piecz, aż Yorkshire pudding urośnie i ładnie się przyrumieni. Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia, bo wyrośnięte ciasto opadnie! Upieczony Yorkshire pudding pozostaw na 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Jak podawać Yorkshire pudding?
Tradycyjnie Yorkshire pudding podawany jest jako dodatek do serwowanej z sosem pieczeni, ale możesz również podawać go bez mięsa np. z sosem pieczarkowym, grzybowym, szpinakowym lub myśliwskim. Moja rodzina wersję z kremowym sosem pieczarkowym uwielbia na ciepłą kolację. Inne dodatki do potrawy to np. gulasz warzywny lub pieczone, ewentualnie grillowane warzywa.
Opcjonalne dodatki do wytrawnego puddingu
Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając do ciasta różne zioła i przyprawy np. paprykę, czosnek, oregano, bazylię, tymianek i majeranek, a także zblendowany szpinak. Do ciasta możesz również dodać 2-3 łyżki startego na tarce sera np. parmezanu.
Yorkshire pudding w wersji na słodko
Choć Yorkshire pudding to danie tradycyjnie serwowane z mięsem i sosem, to dzięki niewielkiej modyfikacji przepisu możesz również przygotować tę potrawę na słodko i podawać jako lekki obiad, przekąskę lub deser. Wystarczy, że do ciasta dodasz 1-2 łyżki cukru oraz 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Słodki Yorkshire pudding doskonale smakuje z różnymi dodatkami np. sosem lub musem owocowym, cukrem pudrem, dżemem lub marmoladą oraz świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Czytaj też:
Ta sałatka składa się z 4 składników, a syci, jak mało co. Jej podstawą są tanie ziemniakiCzytaj też:
Mam genialny przepis na domową szynkę, która pokona sklepowe wędliny. Pyszna, soczysta i zdrowa