Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo w polskiej kuchni. Zwykle podajemy je do drugiego dania obiadowego, ale często dodajemy też do zupy. Można z nich też zrobić frytki, placki ziemniaczane i różne kluski. Sałatka ziemniaczana ma jednak nad nimi ogromną przewagę – mimo, że zawiera ziemniaki, wcale nie tuczy. Brzmi niewiarygodnie, ale taka jest prawda.
Dlaczego ziemniaki w sałatce nie tuczą?
Choć ziemniaki uchodzą za tuczące, to takich właściwości nie mają ziemniaki jedzone na zimno. A to dlatego, że zawarta w nich skrobia przechodzi w wersję oporną, której nasz organizm nie potrafi strawić. Dzięki temu kaloryczność ziemniaków obniża się o 50% w porównaniu z ziemniakami gotowanymi, a oporna skrobia dodatkowo przyspiesza przemianę materii.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z 4 składników?
Podstawą tej sałatki są ziemniaki. Dlatego przygotowanie potrawy należy zacząć od ich ugotowania, co zresztą trwa najdłużej. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy je wystudzić, obrać i pokroić w talarki. Potem wystarczy dodać tylko trzy proste składniki i pożywna sałatka ziemniaczana będzie gotowa.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z 4 składników
Sałatka z ziemniaków, tuńczyka, cebuli i oliwek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki oliwek czarnych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, wystudź, pokrój w talarki.
- Dodawanie składnikówDo pokrojonych ziemniaków dodaj kawałki tuńczyka z puszki, pokrojoną cebulę i osączone oliwki. Całość polej 2-3 łyżkami oleju z tuńczyka, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Jak przechowywać sałatkę ziemniaczaną?
Gotowane ziemniaki to całkiem trwały produkt, pod warunkiem, że przechowuje się go w lodówce. Gdy jednak przerobimy je na sałatkę, jej trwałość będzie zależała w dużej mierze od użytych dodatków. W naszej sałatce bardzo wrażliwa na zepsucie jest cebula. Jako świeży produkt dość szybko zmienia smak i zapach. Z tego powodu sałatkę ziemniaczaną powinno się zjeść w ciągu dwóch dni po przygotowaniu. W lodówce zaś należy ją trzymać w zamkniętym opakowaniu, by nie nabrała obcych zapachów, a także by inne produkty nie zaczęły pachnieć cebulą.
Czytaj też:
Ta eskpresowa sałatka powstaje z trzech tanich puszek. Wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnieCzytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana to mistrzostwo świata. Jej sekretem jest genialny, chrupiący dodatek