Nie ma, jak dobre pomysły na potrawy za grosze. Za tyle właśnie przygotujecie sycącą sałatkę ziemniaczaną. Dorzuca się do niej tylko kilka składników, które w zasadzie pełnią funkcję przyprawy i ozdobnego dodatku. A całość smakuje znakomicie i świetnie syci. Taką sałatkę można zjeść na kolację, przekąskę lub zabrać na lunch do pracy.
Jak ugotować ziemniaki do sałatki?
Sałatkę ziemniaczaną robię zwykle wtedy, gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu. Nie muszę ich więc specjalnie gotować. Jeśli jednak nie macie takich ziemniaków, a chcecie przyrządzić sałatkę, musicie je ugotować. Ziemniaki najlepiej jest gotować w mundurkach, dzięki czemu zachowują więcej cennych składników i mają przyjemną konsystencję. Można też jednak ugotować obrane bulwy, co skróci czas obróbki kulinarnej. Ugotowanych ziemniaków nie osuszamy, a tylko odcedzamy. Potem trzeba je wystudzić i pokroić w talarki.
Jak zrobić prostą sałatkę ziemniaczaną?
Gdy macie ugotowane ziemniaki, przygotowanie z nich sałatki zajmie góra 10 minut. Ziemniaki wystarczy tylko pokroić w talarki, a potem posypać rozdrobnionymi dodatkami, przyprawić i skropić oliwą. Mieszając sałatkę trzeba robić to ostrożnie, by nie rozdrobnić zbytnio talarków.
Przepis: Prosta sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i natki pietruszki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebulka czerwona
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Ostudź je, obierz, pokrój w talarki.
- Siekanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiZiemniaki umieść w salaterce, posyp cebulą i natką. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.
Czym można wzbogacić sałatkę ziemniaczaną?
Jeśli chcecie przygotować bogatszą wersję sałatki ziemniaczanej, możecie dodać do niej np.: tuńczyka z puszki, ugotowane na twardo jajka, oliwki, ogórek kiszony, pomidor, kapary, anchois. Dobrze też będą pasować cienkie plasterki salami czy paski żółtego sera. Za sprawą tych dodatków sałatka zyska na smaku i wartości odżywczej.
Czytaj też:
Z puszki fasoli i wyrazistych dodatków robię pożywną sałatkę. Pasuje na lunch i przekąskęCzytaj też:
Moja zielona sałatka z awokado to kolacja marzeń. Robię ją 10 minut z prostych składników, a smak zachwyca