Dojrzałe banany miażdżę i w mig zamieniam w pyszne placuszki. To dziecinnie prosty patent na przekąskę

Dojrzałe banany miażdżę i w mig zamieniam w pyszne placuszki. To dziecinnie prosty patent na przekąskę

Dodano: 
Rozgniatanie dojrzałych bananów na placki
Rozgniatanie dojrzałych bananów na placki Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Nie wiesz, jak wykorzystać dojrzałe banany? Zrób z nich prostą przekąskę na słodko. Wystarczy, że rozgnieciesz owoce i wymieszasz je z kilkoma tanimi produktami. Przepis jest tak banalny, że nawet dziecko sobie poradzi.

Te pyszne placuszki po raz pierwszy zrobiłam, gdy w kuchni zawieruszyły mi się banany. Owoce były już tak dojrzałe, że przez chwilę nawet zastanawiałam się, czy ich nie wyrzucić. Wtedy jednak przypomniałam sobie, że jedna z kuzynek opowiadała mi kiedyś o prostej słodkiej przekąsce z ich udziałem. W internecie w mig znalazłam przepis na taki rarytas i od tamtej pory często do niego wracam.

Jak zrobić pyszne placuszki z bananów?

Wykonanie tej przekąski na słodko to przysłowiowa bułka z masłem. Musisz jedynie dobrze rozgnieść dojrzałe banany i wymieszać je z pozostałymi składnikami. Ja do swoich placków zawsze dodaje przesianą przez sito mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, by nadać całości nieco więcej lekkości i upewnić się, że sypkie produkty będą dobrze rozprowadzone. Ten patent jeszcze mnie nie zawiódł.

Przepis: Placuszki z bananów

Pyszna przekąska na słodko, którą sprawnie przygotujesz z dojrzałych bananów.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
309 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanany obierz ze skórki i rozgnieć je widelcem. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj.
  2. Robienie masy na plackiBanany połącz z mlekiem i jajkami. Stopniowo wsypuj do nich suche składniki, dokładnie je rozprowadzając. Skończy, gdy uzyskasz gładką masę.
  3. Smażenie placuszków z bananówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Za pomocą łyżki formuj niewielkie placki. Smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Przed podaniem osusz na ręczniku papierowym.

Jak podawać placuszki z bananów na słodko?

Moje placuszki z bananów serwuję od razu po zdjęciu z patelni i odsączeniu z nich nadmiaru tłuszczu. Na ciepło są znakomite i wymagają niewielu dodatków. Dzieci uwielbiają je zajadać z dżemem lub świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Dla siebie zawsze wybieram jogurt naturalny, który mieszam z odrobiną kakao i posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Mąż z kolei często polewa je stopioną czekoladą. Smacznych opcji jest wiele.

Inne warianty prostych placuszków z bananów

Do masy z bananami możesz wsypać dodatki, które przyjemnie urozmaicą jej smak. Postaw na cynamon, a prosta przekąska nabierze nieziemskiego aromatu. Wsypanie kakao sprawi, że placki będą miały przyjemny posmak czekolady. Użyj tylko kakao jak do wypieków i dodaj trochę cukru pudru, a uzyskasz znakomite efekty. Jeśli lubisz, jak w placki chrupią, wrzuć do masy posiekane pekany lub orzechy włoskie albo nasiona chia. Te ostatnie dostarczą ci jeszcze sporej porcji ułatwiającego trawienie i wydłużającego uczucie sytości błonnika. Taka przekąska na słodko spokojnie zastąpi ci śniadanie lub kolację.

Czytaj też:
To najlepsze naleśniki, jakie znam. Przepis na to pyszne śniadanie dostałam od cioci z Holandii
Czytaj też:
Te placki z sezonowym owocem robię szybko, a biją racuchy na głowę. Przepis jest banalny