To najlepsze naleśniki, jakie znam. Przepis na to pyszne śniadanie dostałam od cioci z Holandii

To najlepsze naleśniki, jakie znam. Przepis na to pyszne śniadanie dostałam od cioci z Holandii

Dodano: 
Poffertjes
Poffertjes Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Szukasz sprawdzonego przepisu na słodkie śniadanie? Postaw na wyśmienite naleśniki po holendersku. Ich sekret wyjawiła mi ciocia z Amsterdamu. Smakują obłędnie.

Słodkie śniadanie to niekoniecznie owsianka czy drożdżowe bułeczki. Choć te klasyki zawsze skuszą moich bliskich, o wiele częściej robię inny smakołyk. Poznałam go dzięki cioci mieszkającej w Amsterdamie, którą tego lata mieliśmy okazję odwiedzić. Na weekendowe śniadanie krewna podała nam poffertjes, czyli urocze małe naleśniki posypane cukrem pudrem. Zdradziła, że w Holandii często jada się je właśnie o poranku. Tak nam posmakowały, że wzięłam przepis. Wykonanie okazało się bardzo proste.

Jak zrobić smakowite naleśniki po holendersku?

Wykonanie słodkiego śniadania zajmie ci około godziny. Masa na poffertjes sporządzana jest na bazie drożdży i musi zwiększyć swoją objętość, zanim zabierzesz się za smażenie. Moja ciocia i tak uprościła przepis, bo korzysta z drożdży instant, które „budzą się” w zasadzie od razu po wsypaniu ich do mleka z cukrem. Trzeba więc uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Smak zdecydowanie jest tego wart.

Przepis: Poffertjes

Pyszne naleśniki po holendersku idealne na słodkie śniadanie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Holenderska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
462 w każdej porcji

Składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 25 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynuMleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Rozpuść w nim cukier. Wsyp drożdże i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  2. Robienie ciasta na małe naleśnikiDo miski przesiej mąkę pszenną oraz sól. Wymieszaj, wlej roztopione i ostudzone masło. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz jajko. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by masa podwoiła objetość (30 minut).
  3. Smażenie poffertjesNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki formuj małe naleśniki i smaż je na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron.

Jak podać poffertjes?

Pyszne naleśniki po holendersku podawaj obficie posypane cukrem pudrem. Możesz je też przyozdobić świeżymi owocami, posiekanymi orzechami włoskimi lub stopioną czekoladą czy karmelem. Dobrym pomysłem będzie również zaserwowanie do nich serka waniliowego albo posłodzonego odrobiną miodu lub syropu klonowego jogurtu naturalnego.

Wskazówki dotyczące naleśników po holendersku

Ciasto na poffertjes powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wyjdzie ci zbyt gęste, dodaj nieco więcej mleka. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić, wsypując trochę więcej mąki pszennej. Jeśli zaś chcesz urozmaicić smak naleśników po holendersku, wsyp do masy niewielką ilość cynamonu lub kardamonu. Piękny zapach rozchodzący się po domu masz jak w banku. Taką wersję słodkiego śniadania koniecznie podaj z prażonymi jabłkami lub musem dyniowym z dodatkiem gruszki.

Do smażenia małych naleśników często używa się specjalnej patelni z wgłębieniami. Moja ciocia właśnie tak przyrządza poffertjes. Ja jednak dysponuję tylko podstawowymi kuchennymi sprzętami, więc po prostu wykładałam na tłuszcz niewielkie porcje ciasta. Nie dało się zauważyć różnicy w smaku.

Czytaj też:
W naleśnikach zamykam trzy popularne składniki. To mój patent na szybkie i smaczne śniadanie na słodko
Czytaj też:
Na niedzielne śniadanie piekę te szybkie bułeczki. Smakują genialnie same i z ulubionym dżemem