Pasztet doskonale sprawdzi się na przystawkę lub przekąskę. Pokrojony w plastry można też położyć na kromkach pieczywa, a powstaną oryginalne kanapki. Zwłaszcza jeśli nie będzie to pasztet mięsny, a warzywny. Ja przygotowuję go z soczewicy i kilku dodatków i wszyscy nie mogą się nadziwić, że zupełnie nie zawiera mięsa.
Z jakich składników można zrobić pasztet?
Pasztet zwykle kojarzy się z mięsem, a w zasadzie z mieszanką mięs. Często też dodaje się do niego sparzoną wątróbkę, która nadaje mu kremowej konsystencji, smarowności i charakterystycznego smaku. Jednak pasztet można też przygotować ze składników innych niż mięso. Tu bardzo dobrze sprawdzają się suche nasiona roślin strączkowych, np. soczewicy, fasoli, soi. Są bogate w wartościowe białko i mają odpowiednią konsystencję po ugotowaniu. Do pasztetu warto też dodać inne podsmażone warzywa, a także kasze np. gryczaną, jaglaną. Dodadzą przekąsce smaku i podniosą jej wartość odżywczą.
Jak zrobić pasztet z zielonej soczewicy?
Przygotowanie pasztetu z soczewicy należy zacząć od ugotowania suchych nasion. Ja sięgam po zieloną soczewicę, której nawet nie trzeba namaczać, a i tak gotuje się dość szybko. Potem trzeba tylko podsmażyć i dodać warzywa oraz jajka i przyprawy. Wymieszaną masę należy przełożyć do naczynia do zapiekania i piec przez ok. godzinę.
Przepis: Pasztet z soczewicy
Pasztet warzywny z soczewicy, marchewki i papryki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie soczewicySoczewicę opłucz, ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem soli. Gotuj ją ok. 20 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odcedź nadmiar wody i odstaw do ostygnięcia.
- Podsmażanie warzywMarchewkę, paprykę i cebulę oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż 2-3 minuty, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę oraz czosnek. Smaż warzywa na średnim ogniu około 10-15 minut, aż będą miękkie.
- Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, podsmażone warzywa, bułkę tartą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, kmin rzymski, sól i pieprz. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj masę. Masę możesz lekko zblendować.
- Pieczenie pasztetuKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, wyrównaj. Pasztet piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika, wystudź, dobrze schłodź.
Pasztet z soczewicy – cenne wskazówki
Zobaczcie, na co należy zwrócić uwagę, by pasztet z soczewicy zachwycał smakiem.
- Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa można zblendować na gładką masę. Ja jednak wolę nieco grubszą strukturę pasztetu.
- By pasztet był bardziej wilgotny, warto do warzywnej masy dodać 2-3 łyżki oleju lub bulionu.
- Do masy na pasztet można też dodać pokrojone i podsmażone pieczarki, cukinię czy seler.
- Pasztet należy przełożyć do podłużnej, wąskiej formy, którą można wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i wysypać tartą bułką.
- Po upieczeniu pasztet należy wystudzić i dobrze schłodzić. Dzięki temu będzie się lepiej trzymał i kroił.
Czytaj też:
Przepis na francuski pasztet mam od przyjaciółki z Paryża. Kogo nim poczęstuję, prosi o recepturęCzytaj też:
Z czerwonej soczewicy robię pyszne smarowidło do chleba. Ta warzywna pasta smakuje lepiej niż pasztet