Szukasz smacznej i ekspresowej przekąski na spotkanie ze znajomymi? Proponuję proste ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i cebulą. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z soczystymi pieczarkami i karmelizowaną cebulką jest wyśmienite. Podbite dodatkowo tłuściutkim boczkiem oraz przyjemnie ciągnącym się serem smakuje wręcz wybitnie. Całość jest bardzo sycąca i satysfakcjonująca.
Jak zrobić ekspresową przekąskę z dwoma warzywami?
Wykonanie tych chrupiących i pełnych aromatu frykasów zajmie ci zaledwie kilka minut. Musisz jedynie wytopić boczek, na tłuszczu zeszklić cebulkę i zrumienić grzyby. Potem to smakowite trio trzeba jeszcze połączyć z serem żółtym i zamknąć w płacie gotowego ciasta francuskiego. Po upieczeniu zachwyca smakiem i aromatem.
Przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Ekspresowa przekąska idealna na imprezę ze znajomymi.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 359 w każdej porcji
Składniki
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 150 g boczku
- 150 g sera żółtego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Smażenie dodatkówNa suchej patelni wytop boczek. Dodaj cebulę i ją zeszklij. Wrzuć pieczarki, a następnie smaż na średnim ogniu, aż się zrumienią. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzem.
- Formowanie ślimaczków z ciasta francuskiegoRozwiń ciasto francuskie. Rozłóż na nim przygotowany farsz, pozostawiając około 1 cm odstępu od brzegów. Posyp startym serem i zwiń w dość ciasny rulon. Potnij na kawałki o szerokości 2-3 cm.
- Pieczenie ekspresowej przekąskiBlachę zabezpiecz papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki z ciasta francuskiego. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Jak podać ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami?
Ekspresowa przekąska najlepiej smakuje bezpośrednio po upieczeniu. Nie polecam odgrzewania i robienia na zapas – ciasto francuskie przy ponownym ocieplaniu traci na delikatności i wysusza się. Sytuacji nie uratują nawet najsmaczniejsze sosy. Możesz je oczywiście podać do świeżo przygotowanych ślimaczków. Gościom na pewno się spodobają. Szczególnie polecam dip czosnkowy — znakomicie komponuje się z pieczarkami.
Inne warianty ekspresowej przekąski
Farsz możesz doprawić ziołami. Szczególnie polecam tymianek, który znakomicie podbija smak pieczarek. Rozmaryn, oregano i zioła prowansalskie też się sprawdzą. Dobrym pomysłem będzie również doprawienie grzybów czosnkiem. Dodaj go na samym końcu smażenia, by przesadnie się nie zrumienił. Amatorzy ostrzejszych frykasów na pewno ucieszą się, gdy farsz doprawisz papryczką chili. Wrzuć ją na patelnię wraz z cebulą, uprzednio usuwając pestki i starannie ją siekając. Ser żółty w tym przysmaku możesz także podmienić na pleśniowy np. brie z pieprzem lub na pokruszoną fetę. Słone i pieprzne nuty świetnie pasują do pieczarek i cebuli.
Czytaj też:
Już nie wyrzucam obierków po ziemniakach. Teraz moja rodzina zajada się nimiCzytaj też:
Zdrowe orzechy zalewam płynem i odstawiam na kilka dni. Ta prosta przekąska to u mnie hit