Kiedy dowiedziałam się, że niektórzy obierki po ziemniakach zapiekają i zajadają jak chipsy, byłam sceptyczna. Uważałam, że ich miejsce jest w koszu na śmieci i wybierałam okazyjne kupowanie gotowych chipsów o dobrym składzie. Jednak, gdy pewnego dnia przy okazji smażenia placków ziemniaczanych został mi stos „materiału” na chipsy w duchu zero waste, postanowiłam spróbować. Prosta przekąska z resztek okazała się znakomita. Wyjątkowo chrupiący smakołyk zrobiłam w zaledwie pół godziny, a nawet dzieciaki się na niego skusiły. Już nie wyrzucam ziemniaczanych łupinek.
Jak zrobić chipsy z obierków ziemniaczanych?
Wykonanie smakołyku lepszego niż niejeden sklepowy gotowiec zajmuje niewiele czasu. Trzeba tylko dokładnie umyć obierki, osuszyć je i połączyć z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Oprócz soli i pieprzu korzystam z papryki. Biorę trzy rodzaje tej przyprawy – słodką, ostrą oraz wędzoną. Dzięki temu chipsy nabierają charakteru i są niezwykle aromatyczne.
Przepis: Chipsy z obierków po ziemniakach
Pyszna i prosta przekąska z kuchennych resztek, która zachwyci nawet sceptyków.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 
Składniki
- obierki z 1 kg ziemniaków
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - ½ łyżeczki papryki wędzonej
 - ½ łyżeczki papryki ostrej
 - pieprz
 - sól
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówObierki ziemniaczane umyj i osusz. Wrzuć je do dużej miski. Blachę zabezpiecz papierem do pieczenia.
 - Doprawianie i pieczenie chipsów z obierkówResztki z ziemniaków wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze je rozprowadź. Obierki rozłóż na blasze. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
 
Jak podawać prostą przekąskę z obierek po ziemniakach?
Po wyjęciu z pieca chipsy koniecznie ostudź. Nie muszą być zimne w momencie podawania, ale poparzenia nie są przyjemne i choćby dlatego warto chwilę wstrzymać się z ich pałaszowaniem. Chipsy z resztek nie wymagają dodatków, lecz możesz je zanurzać w różnego rodzaju sosach, jeśli lubisz. Do doprawionego papryką smakołyku pasują klasyki takie jak ketchup, sos czosnkowy albo sos serowy.
Inne warianty chipsów z obierków ziemniaczanych
Ziemniaczane resztki przed upieczeniem możesz też doprawić ziołami. Smak świetnie podkreślą m.in. rozmaryn, tymianek, cząber lub majeranek. Ciekawym pomysłem będzie też przygotowanie chipsów z dodatkami. Gdy już podpieczesz obierki z ziemniaków, posyp je startym na tarce serem żółtym i podgrzewaj, aż się stopi. Taki przysmak podany z dodatkiem ketchupu smakuje równie dobrze co drogie nachosy z kina. Na filmowy wieczór z przyjaciółmi lub rodziną będzie więc w sam raz.
Czytaj też:
Ta słodka przekąska to w moim domu prawdziwy hit. Robię ją ze zdrowego warzywaCzytaj też:
Ser camembert zapiekam z tanimi dodatkami. Raz-dwa mam gotową pyszną przekąskę
