Już nie wyrzucam obierków po ziemniakach. Teraz moja rodzina zajada się nim

Już nie wyrzucam obierków po ziemniakach. Teraz moja rodzina zajada się nim

Dodano: 
Chipsy z obierków po ziemniakach
Chipsy z obierków po ziemniakach Źródło: Shutterstock / Monika_1
Wyrzucasz obierki z ziemniaków? Następnym razem zrób z nich prostą przekąskę. Moi bliscy pokochali ten tani smakołyk i zapomnieli o sklepowych gotowcach.

Kiedy dowiedziałam się, że niektórzy obierki po ziemniakach zapiekają i zajadają jak chipsy, byłam sceptyczna. Uważałam, że ich miejsce jest w koszu na śmieci i wybierałam okazyjne kupowanie gotowych chipsów o dobrym składzie. Jednak, gdy pewnego dnia przy okazji smażenia placków ziemniaczanych został mi stos „materiału” na chipsy w duchu zero waste, postanowiłam spróbować. Prosta przekąska z resztek okazała się znakomita. Wyjątkowo chrupiący smakołyk zrobiłam w zaledwie pół godziny, a nawet dzieciaki się na niego skusiły. Już nie wyrzucam ziemniaczanych łupinek.

Jak zrobić chipsy z obierków ziemniaczanych?

Wykonanie smakołyku lepszego niż niejeden sklepowy gotowiec zajmuje niewiele czasu. Trzeba tylko dokładnie umyć obierki, osuszyć je i połączyć z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Oprócz soli i pieprzu korzystam z papryki. Biorę trzy rodzaje tej przyprawy – słodką, ostrą oraz wędzoną. Dzięki temu chipsy nabierają charakteru i są niezwykle aromatyczne.

Przepis: Chipsy z obierków po ziemniakach

Pyszna i prosta przekąska z kuchennych resztek, która zachwyci nawet sceptyków.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • obierki z 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówObierki ziemniaczane umyj i osusz. Wrzuć je do dużej miski. Blachę zabezpiecz papierem do pieczenia.
  2. Doprawianie i pieczenie chipsów z obierkówResztki z ziemniaków wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze je rozprowadź. Obierki rozłóż na blasze. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

Jak podawać prostą przekąskę z obierek po ziemniakach?

Po wyjęciu z pieca chipsy koniecznie ostudź. Nie muszą być zimne w momencie podawania, ale poparzenia nie są przyjemne i choćby dlatego warto chwilę wstrzymać się z ich pałaszowaniem. Chipsy z resztek nie wymagają dodatków, lecz możesz je zanurzać w różnego rodzaju sosach, jeśli lubisz. Do doprawionego papryką smakołyku pasują klasyki takie jak ketchup, sos czosnkowy albo sos serowy.

Inne warianty chipsów z obierków ziemniaczanych

Ziemniaczane resztki przed upieczeniem możesz też doprawić ziołami. Smak świetnie podkreślą m.in. rozmaryn, tymianek, cząber lub majeranek. Ciekawym pomysłem będzie też przygotowanie chipsów z dodatkami. Gdy już podpieczesz obierki z ziemniaków, posyp je startym na tarce serem żółtym i podgrzewaj, aż się stopi. Taki przysmak podany z dodatkiem ketchupu smakuje równie dobrze co drogie nachosy z kina. Na filmowy wieczór z przyjaciółmi lub rodziną będzie więc w sam raz.

Czytaj też:
Ta słodka przekąska to w moim domu prawdziwy hit. Robię ją ze zdrowego warzywa
Czytaj też:
Ser camembert zapiekam z tanimi dodatkami. Raz-dwa mam gotową pyszną przekąskę