Zdrowe orzechy zalewam płynem i odstawiam na kilka dni. Ta prosta przekąska to u mnie hit

Zdrowe orzechy zalewam płynem i odstawiam na kilka dni. Ta prosta przekąska to u mnie hit

Dodano: 
Nerkowce
Nerkowce Źródło: Pexels / Antoni Shkraba
Zdrowe orzechy możesz podać na wiele sposobów. Hitem w moim domu jest prosta przekąska, którą robię tylko z dwóch składników. Smakuje znakomicie, a wykonanie jej jest banalne. Musisz spróbować.

Ten patent na zdrowe orzechy poznałam zupełnym przypadkiem. Na jedną z imprez smakołyk przyniosła znajoma mojej znajomej. Gdy dowiedziałam się, czego właściwie spróbowałam nie byłam w stanie uwierzyć. Przepis na kiszone nerkowce okazał się tak banalny, że teraz robię je za każdym razem, gdy zostaje mi większa ilość zalewy z ogórków. Gorąco polecam, bo ten smak jest niepowtarzalny.

Jak zrobić kiszone nerkowce?

Wykonanie smakołyku idealnego na przekąskę podczas spotkań towarzyskich zajmuje dosłownie chwilę. Musisz tylko wsypać nerkowce do czystego, najlepiej wyparzonego i osuszonego, słoika i zalać je taką ilością soku z ogórków kiszonych, by były przykryte płynem. Potem już pozostaje zakręcić naczynie i odstawić je w chłodne miejsce na kilka dni. Prawda, że proste? A jak smakuje.

Przepis: Kiszone nerkowce

Pysze i zdrowe orzechy w zalewie z ogórków kiszonych idealne na przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
92 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców
  • sok z kiszonych ogórków

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nerkowcówNerkowce wsyp do wyparzonego i osuszonego słoika, zachowując 2-3 cm wolnej przestrzeni od gwintu naczynia.
  2. Kiszenie nerkowcówOrzechy zalej sokiem z ogórków kiszonych. Zamknij słoik. Odstaw na 3-4 dni.

Jak podawać zdrowe orzechy?

Kiszone nerkowce po wyjęciu z zalewy możesz po prostu zajadać jak każdą inną przekąskę. Stanowią doskonałą alternatywę dla dostępnych w sklepach chipsów, paluszków czy solonych orzeszków. Odnajdą się jednak również w zdrowych sałatkach, pastach kanapkowych i sosach, a ich wyrazisty smak będzie świetnie współgrał z wieloma warzywami. Zblenduj miękkie i kwaśne orzeszki i zaserwuj je z pokrojoną w słupki marchewką, papryką, surowym ogórkiem lub selerem naciowym, a będzie wręcz wyśmienicie.

Dlaczego warto sięgać po kiszone nerkowce?

Zdrowe orzechy warto wybrać nie tylko ze względu na ich nietuzinkowy smak czy możliwość wykorzystania resztek z kiszenia. Nerkowce w tej odsłonie to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Oprócz sporej dawki roślinnego białka dostarczą też witamin z grupy B, witaminy E, magnezu czy cynku. W zalewie z ogórków obecne są też probiotyki, które wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Sięgnięcie po przekąskę stanie się zatem okazją do zadbania o zdrowie.

Czytaj też:
Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórki
Czytaj też:
Te śliwki szwagierki biją na głowę nawet powidła mojej babci. Wzięłam od niej ten prosty przepis