Sałatka z tuńczykiem jest dobra na różne okazje. A robi się ją ekspresowo z 5 składników

Sałatka z tuńczykiem jest dobra na różne okazje. A robi się ją ekspresowo z 5 składników

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem Źródło: Shutterstock / Yulia Furman
Jarzynowa i gyros mają dużą konkurencję. Ostatnio na moich rodzinnych imprezach króluje sałatka z tuńczykiem. Ta prosta potrawa sprawdza się też, jako przekąska codzienna i do pracy. A do jej przygotowania wystarcza 5 składników.

Większość z nas lubi sałatki. Podobno ich królową jest kultowa jarzynowa. Danie rodem z PRL-u do tej pory ma wielu miłośników. Jednak na rodzinnych imprezach w moim domu największym powodzeniem cieszy się sałatka z tuńczyka. Jej smak świetnie podkręca cebula. Dodatek ryżu sprawia natomiast, że jest bardzo sycąca.

Jaki ryż dodać do sałatki z tuńczykiem?

Do sałatki z tuńczykiem można dodać praktycznie każdy rodzaj ryżu. Ja zwykle stawiam na biały ryż długoziarnisty, bo ma neutralny smak i szybko się gotuje. Świetnie jednak sprawdzi się tu nieco droższy ryż basmati czy jaśminowy. Jak najbardziej można też użyć ryżu parboiled, który nigdy się nie klei albo ryżu brązowego, który jest niezwykle pożywny.

Jak przygotować sałatkę z tuńczykiem?

Do przygotowania sałatki z tuńczykiem wystarczy zaledwie pięć składników. Najszybciej robi się ją, gdy zostanie nieco ugotowanego ryżu z obiadu. Jednak nawet, gdy ryż trzeba ugotować, przyrządzenie tej przekąski, nie jest zbyt pracochłonne.

Przepis: Sałatka z tuńczykiem i jajkami

Pożywna sałatka z tuńczykiem i jajkami z dodatkiem ryżu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 3 jajka
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, wystudź go. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Tuńczyka lekko odsącz z oleju. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w misce. Dodaj do nich majonez i całość wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczykiem – wskazówki

Oto kilka podpowiedzi, które przydadzą się przy przyrządzaniu sałatki z tuńczykiem.

  • Zamiast majonezu do sałatki można dodać lżejszy sos. Wystarczy wymieszać ze sobą 2 łyżki śmietany i 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Można też jeden z tych składników zastąpić majonezem.
  • Smak sałatki z tuńczyka doskonale podkręcą też: ogórek kiszony, czerwona papryka, natka pietruszki, szczypiorek, a także kukurydza z puszki.
  • Ryż do sałatki z tuńczykiem powinien być ugotowany na sypko. By dał się tak ugotować, należy go opłukać, zalać podwójną objętością wody i zgotować. Po tym czasie dodajemy do niego trochę soli, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy ryż na małym ogniu jeszcze 12-15 minut. Po tym czasie trzeba go zestawić z ognia, odstawić na 5 minut. Po tym czasie przemieszać ryż widelcem i zostawić go do wystygnięcia.

Czytaj też:
Dorzucam do makaronu 3 składniki i robię pożywną sałatkę. Jest dobra na kolację i do pracy
Czytaj też:
Do makaronu dodaj kiełbasę i kilka tanich składników. Tę smaczną sałatkę zrobisz w 10 minut