Co roku robię kilka słoiczków tego szybkiego dżemu. Jest idealny do pasztetów i mięs

Co roku robię kilka słoiczków tego szybkiego dżemu. Jest idealny do pasztetów i mięs

Dodano: 
Dżem z borówki czerwonej
Dżem z borówki czerwonej Źródło: Shutterstock / North Photos
Uwielbiam robić przetwory. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku słoiczków wyjątkowego dżemu z borówki czerwonej brusznicy. Świetnie podkreśla smak mięs, pasztetów oraz serów. Od lat korzystam z tego niezawodnego przepisu.

Co roku we wrześniu robię dżem z borówki czerwonej brusznicy. Zazwyczaj kupuję ją na targu. Owoce można zebrać też w lasach w całej Polsce. Borówkę czerwoną brusznicę znajdziecie głównie na wrzosowiskach i w lasach iglastych. Dojrzałe owoce wyróżniają się intensywnie czerwoną barwą. Surowe nie zachwycają swoim smakiem, ale przygotowany z nich dżem niejednego pozytywnie zaskoczył swoim smakiem, który przypomina nieco żurawinę.

Jak wykorzystać w kuchni borówkę czerwoną brusznicę?

Z dojrzałych owoców borówki brusznicy przygotujemy smaczne przetwory: dżemy, konfitury do ciast lub pączków, galaretki i soki. Te pierwsze podaje się przede wszystkim jako dodatek do mięs, pasztetów i serów. Doskonale podkreślą smak zarówno dziczyzny, drobiu, jak i oscypka.

Jak zrobić dżem z borówki czerwonej brusznicy?

Wykonanie dżemu z borówki czerwonej jest dość proste i nie zabiera wiele czasu. Do jego przygotowania wystarczą 3 składniki: owoce, cukier i woda. Smażymy owoce na wolny ogniu, łączymy z cukrem i mieszamy, aby się nie przypaliły. Dżemu nie trzeba pasteryzować.

Przepis: Dżem z brusznicy

Dżem z borówki czerwonej idealny do mięs i pasztetów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki borówki czerwonej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie dżemuOwoce przebierz, opłucz, osącz. Do garnka wlej wodę, wsyp borówki oraz szklankę cukru. Przykryj naczynie i postaw je na małym ogniu na ok. 10 minut, aż owoce puszczą sok i się zagotują. Zdejmij pokrywkę z garnka, dodaj sok z cytryny i gotuj dżem ma małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas go zamieszaj.
  2. Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij wyparzone wcześniej słoiczki. Szczelnie je zakręć. Ustaw na pokrywkach na ściereczce i pozostaw do wystygnięcia. Słoiki z dżemem wynieś w ciemne i chłodne miejsce.

Dżem z borówki czerwonej brusznicy – wskazówki

Kto znam dżem z borówki czerwonej brusznicy, ten wie, że ma niepowtarzalny smak, który wiele potraw wznosi na wyżyny.

  • Dżem z brusznicy w smaku przypomina przetwór z żurawiny, lecz jest lekko gorzkawy. Doskonale komponuje się z mięsem, pasztetami i serami. Może być również bazą do różnych sosów.
  • Do przetworu z borówki czerwonej warto dodać gruszkę czy jabłko. Te popularne owoce doskonale przełamią i zbalansują smak borówki.

Czytaj też:
Do brzoskwini dodaj jeden egzotyczny owoc. Ten dżem smakuje rewelacyjnie, a przepis jest prosty
Czytaj też:
Najlepszy dżem bez cukru robię z działkowych winogron. Jest zdrowy i smakuje rewelacyjnie