Do brzoskwini dodaj jeden egzotyczny owoc. Ten dżem smakuje rewelacyjnie, a przepis jest prosty

Do brzoskwini dodaj jeden egzotyczny owoc. Ten dżem smakuje rewelacyjnie, a przepis jest prosty

Dodano: 
Dżem z brzoskwiń i mango
Dżem z brzoskwiń i mango Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
To nie jest zwykły dżem z brzoskwini. Bo choć gra ona tu główną rolę, to jeden egzotyczny owoc sprawia, że słodki dodatek smakuje wprost genialnie.

Choć do dżemu najlepiej wykorzystać polskie, soczyste i dojrzałe brzoskwinie, to dodatek egzotycznego mango, które jest sekretnym składnikiem tego dżemu, sprawia, że możemy się przenieść, choć w myślach, do wspomnienia rajskich wakacji w tropikach. Ale ten dżem z brzoskwini i mango to nie tylko oryginalny smak. – Owoce te dostarczają również sporo błonnika, potasu, magnezu czy żelaza oraz innych prozdrowotnych składników roślinnych – podkreśla Natalia Dziok, ekspertka marki Crockpot, która jest autorką przepisu

Jak zrobić dżem brzoskwini i mango?

Do zrobienia tego dżemu z brzoskwini potrzebne są jedynie owoce, cukier, sok z cytryny i odrobina wody. Jednocześnie Natalia Dziok wskazuje, że zamiast wody można też wykorzystać owoce soki, najlepiej z mango lub brzoskwini, aby jeszcze bardziej podkręcić smak dżemu. Można też zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go ksylitolem. Warto próbować dżemu w trakcie przygotowań, aby decydować, czy ma odpowiednią dla nas słodkość (wiele zależy od samych owoców i ich kwasowości).

Dżem można przygotować tradycyjnie, gotując go długo w garnku (wówczas pracę najlepiej położyć na dwa podejścia i dwa gotowania), albo w wolnowarze. W przepisie podane są obie opcje.

Przepis: Dżem brzoskwini i mango

Pyszna propozycja na dżem do słoików na zimę.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg brzoskwiń
  • ½ kg mango
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ½ szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Robienie dżemuOwoce obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść wszystkie składniki garnku lub wolnowarze. W pierwszym przypadku rozłóż gotowanie na dwa dni i gotuj po 2-3 godziny każdego dnia na małym ogniu. W wolnowarze gotuj przez 2,5 godziny z pokrywką, a potem przez 2-3 godziny bez.
  2. Przekładanie do słoikówGotowy dżem możesz zblendować, aby uzyskać gładką konsystencję. Gorącą masę przelej do wyparzonych słoików i odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

Jeśli włożysz gorący dżem do dobrze wyparzonych, czystych słoików i od razu zakręcisz, to nie ma potrzeby pasteryzacji. Dżem be problemu przetrwa w słoikach zimowe miesiące.

Jak wykorzystać dżem z brzoskwini i mango?

Jak podkreśla Natalia Dziok, dżem na bazie brzoskwini i mango to pyszna propozycja do pieczywa, gofrów, naleśników lub słodki dodatek do ciast. Dżem z brzoskwini można także dodawać do koktajli, owsianek czy ryżu i kasz na słodko. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sosów do mięs, dodając im owocowego akcentu.

Czytaj też:
Najlepszy dżem bez cukru robię z działkowych winogron. Jest zdrowy i smakuje rewelacyjnie
Czytaj też:
Przyjaciółka poczęstowała mnie pysznym dżemem. Powinna dostać medal za ten przepis