Najlepszy dżem bez cukru robię z działkowych winogron. Jest zdrowy i smakuje rewelacyjnie

Najlepszy dżem bez cukru robię z działkowych winogron. Jest zdrowy i smakuje rewelacyjnie

Dodano: 
Robienie dżemu z winogron
Robienie dżemu z winogron Źródło: Shutterstock / Amelia Marriette
Co roku czekam na działkowe winogrona, bo mogę zajadać się nimi na kilogramy. Ale wykorzystuję je też do domowych przetworów. Dziś zdradzę ci mój sposób na rewelacyjny dżem be cukru.

Ten dżem z winogron to jeden z moich ulubionych dżemów. Nie dodaję do niego grama cukru i wykorzystuję go potem przez całą zimę na wiele sposobów. Jedyne czego potrzebujesz, aby go zrobić, to dobre, działkowe winogrona i duży garnek.

Jak zrobić dżem z winogron?

Dżem z winogron wymaga nieco cierpliwości, a ja pracę rozkładam sobie zwykle na kilka dni. Zwykle robię dżem z 5 kilogramów owoców – do takiej ilości potrzebny jest duży garnek, szczególnie na początku, zanim stracą objętość. Jeśli nie masz 10-litrowego garnka, możesz zacząć robić dżem w dwóch mniejszych (po przetarciu owoców wystarczy już jeden).

Do zrobienia dżemu możesz wykorzystać dowolne działkowe winogrona lub ich mieszankę. Mogą być jasne, mogą być ciemne. Najbardziej pracochłonną częścią jest przecieranie owoców, bo chodzi o to, aby pozbyć się pestek. Ja zwykle zostawiam sobie tę czynność na drugi dzień. Potem wystarczy już gotować winogronowy mus tak długo, aż uzyska odpowiednią dla ciebie gęstość. Pamiętaj jednak, że po ostudzeniu zgęstnieje, więc aby to sprawdzić, można wyłożyć odrobinę dżemu na zimny talerzyk.

Ważne, aby nie gotować owoców na zbyt dużym ogniu. Ja zawsze rozkładam to sobie na etapy, tak jak w przypadku powideł śliwkowych, które zwykle robię kilka dni. Czyli: gotuję godzinę, mieszam, wyłączam i zostawiam. A kolejnego dnia powtarzam czynność, aż dżem będzie miał idealną konsystencję.

Ważne: winogrona mogą mieć różną kwaśność i jeśli uznasz, że dżem be cukru jest dla ciebie zbyt kwaśny (będziesz to czuć już na etapie przetarcia owoców), możesz go dosłodzić niewielką ilością cukru i spróbować, czy smak ci odpowiada – możesz zacząć od ok. 1/2 szklanki cukru na kilogram owoców. Na bazie przetartych już owoców można także zrobić dżem z wykorzystaniem cukru żelującego według proporcji podanych na opakowaniu.

Przepis: Dżem z winogron

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 8 słoiczków 200 ml.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
431 w każdej porcji

Składniki

  • 5 kg działkowych winogron (dowolnych)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówOwoce umyj i oderwij z gałązek.
  2. Robienie dżemuWsyp kulki winogron do dużego garnka. Lekko rozgnieć i gotuj na małym ogniu. Możesz lekko rozgnieść owoce, aby przyspieszyć puszczanie soku. Mieszaj co jakiś czas. Gotuj owoce na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie przetrzyj przez sito. Gładki mus będzie na tym etapie dość płynny, gotuj go na małym ogniu (może być etapami) aż zgęstnieje. Gorący przekładaj do wyparzonych słoików i pasteryzuj 15-20 minut.

Dżem bez cukru trzeba pasteryzować, aby mieć pewność, że przetrwa kolejne miesiące w słoikach. Ja wstawiam słoiki z dżemem na 15-20 minut do rozgrzanego do 110 stopni piekarnika i potem zostawiam tam do ostygnięcia.

Do czego wykorzystać dżem z winogron?

Dżem z działkowych winogron można zajadać na kanapkach, nadziewać nim naleśniki czy nawet dodać do herbaty. Ja uwielbiam przekładać nim torty, jest też świetny do przekładania kruchych ciastek oraz pierników.

Czytaj też:
Z działkowych winogron robię najlepszy sok na zimę. Genialny patent podpatrzyłam u koleżanki
Czytaj też:
Ta sałatka owocowa jest zawsze hitem rodzinnych imprez. Sekretem jest sos z dwóch składników