Brokuł i ser zamykam w chrupiącej skórce. Ta przekąska to niebo w gębie, a łatwo ją zrobić

Brokuł i ser zamykam w chrupiącej skórce. Ta przekąska to niebo w gębie, a łatwo ją zrobić

Dodano: 
Przekąska z brokuła i sera
Przekąska z brokuła i sera Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Ta przekąska z brokuła i sera jest najlepsza pod słońcem. Robię ją raz-dwa, a z talerzy znika ekspresowo. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Przekąska z brokuła i sera jest wyśmienita. Po raz pierwszy zobaczyłam ją na imprezie u znajomych. Szybko znikała, więc poprosiłam kumpla o przepis. Przygotowanie okazało się banalne, a bliscy zjedli te kuliki serowo-warzywne z takim entuzjazmem, że na stałe weszły do mojego kulinarnego repertuaru. Mimo iż są smażone, są o wiele lepsze niż chipsy.

Dlaczego warto wybrać kulki serowo-warzywne?

Ta przekąska z brokuła i sera nie tylko jest cudownie chrupiąca, ale też dość zdrowa. Dostarcza co prawda sporo tłuszczu – bo zawiera ser – ale pozwala też „przemycić” do diety bliskich brokuła. To warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność. Obfituje też w witaminy z grupy B, które są niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także beta-karoten, czyli czynnik wspierający zdrowie oczu.

Proste w przygotowaniu kulki serowo-warzywne zawierają też znaczne ilości błonnika, wapń wzmacniający kości, nieco białka i mnóstwo smaku. Zdecydowanie polecam spróbować.

Jak zrobić przekąskę z brokuła i sera?

Prostszej wersji kulek serowo-warzywnych chyba nie ma. Aby zrobić ten przysmak, połącz ugotowane brokuły ze startym serem żółtym i jajkiem, a po doprawieniu uformuj niewielkie kulki i obtocz je w chrupiących dodatkach. Ja stawiam na bułkę tartą i nieco mąki kukurydzianej. Po usmażeniu powstaje prawdziwa smakowa petarda.

Przepis: Przekąska z brokuła i sera

Pyszne i chrupiące kulki serowo-warzywne, które skradną serca twoich bliskich.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
179 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 brokuła
  • 100 g żółtego sera
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1łyzeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBrokuła umyj, podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku al dente (5 minut). Odcedź, ostudź, posiekaj. Mąkę kukurydzianą połącz z bułką tartą. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Formowanie kulek serowo-warzywnychBrokuła połącz z serem żółtym i jakiem. Masę dopraw czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj nieduże kulki. Otocz je w mieszance bułki tartej i mąki kukurydzianej.
  3. Smażenie przekąski z brokułaNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przygotowaną przekąskę smaż na średnim ogniu, aż będzie delikatnie rumiana. Przenoś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jak podać przekąskę z brokuła i sera?

Moi bliscy kuli serowo-warzywne zwykle zjadają solo, bo doprawiam całość czosnkiem, ale możesz też zanurzać ten rarytas w jogurcie naturalnym, kwaśnej śmietanie lub sosie pomidorowym. Sos ajvar też może być smacznym towarzystwem dla tej przekąski. Ciekawą opcją będzie również dodanie takich chrupiących kąsków do sałatki ze świeżymi pomidorami, papryką i mieszanką sałat. Pomiń już wtedy gęste i ciężkie sosy i postaw na winegret, a zaskoczysz się przyjemnym smakiem całości.

Inne warianty przekąski z brokuła i sera

Możesz pominąć mąkę kukurydzianą w panierce. Ja dodałam ją dla smaku, ale nie jest obowiązkowa. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić otoczkę kulek serowo-warzywnych przyprawami. Pasować będą ostra i słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, a nawet curry czy garam masala.

Innym pomysłem jest obtaczanie przekąski z brokuła i sera w panko. To azjatycki odpowiednich bułki tartej, który jest niesamowicie chrupiący. Znajdziesz go w sklepach z żywnością orientalną.

W panierce możesz też uwzględnić posiekane orzechy. Z kulkami serowo-warzywnymi z tego przepisu pysznie łączyć się będą arachidowe i włoskie.

Czytaj też:
Rozgniatam twaróg i robię z niego zdrową, apetyczną przekąskę. Jest tania i sycąca
Czytaj też:
Smażę cukinię i robię rewelacyjną, szybką przekąskę. Sekretem przepisu jest ten kremowy twarożek