Smażę cukinię i robię rewelacyjną, szybką przekąskę. Sekretem przepisu jest ten kremowy twarożek

Smażę cukinię i robię rewelacyjną, szybką przekąskę. Sekretem przepisu jest ten kremowy twarożek

Dodano: 
Przekąska z cukinii i pomidorów
Przekąska z cukinii i pomidorów Źródło: Shutterstock / Svitlana Slobodianiuk
Ta przekąska z cukinii to pomysł na ekspresowy przysmak, który można podać na przyjęciu, ale może też być śniadaniem lub kolacją. To coś w rodzaju warzywnych kanapek, które przełożone są twarożkiem z rzodkiewką.

Ta prosta przekąska z cukinii jest pełna smaku i zaskakujących połączeń. Wygląda niczym warzywne kanapki przełożone lubianym przez wiele osób, zwykłym twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. To połączenie efektowne i bardzo smaczne.

Jak zrobić przekąskę z cukinii z twarożkiem i pomidorami?

Podstawą tej przekąski jest podsmażona w jajku cukinia. Jeśli porównywać ten smakołyk do kanapki, to cukinia zastępuje w niej kromki chleba. Cukinii nie trzeba długo trzymać na patelni. Ma się zrumienić, ale wciąż pozostać chrupiąca w środku. Tak przygotowaną cukinię wystarczy przełożyć twarożkiem i do każdej „kanapki” włożyć plaster pomidora. Idealnie, jeśli plasterki pomidora będą miały podobna wielkość do plasterków cukinii.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem można przyrządzić na swój ulubiony sposób. My proponujemy, aby dodać do niego jogurt grecki, ale może to być także śmietana, dla bardziej kremowego, słodkiego smaku. W wersji wegańskiej może to być np. roślinny twarożek z orzechów nerkowca.

Przepis: Przekąska z cukinii i pomidorów

Warzywne kanapki z aromatycznym serkiem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
81 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 pomidory
  • 120 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cukiniiCukinię pokrój w równe plastry, dopraw solą i pieprzem. Jajko rozmąć (możesz dodać odrobinę wody). Maczaj plastry cukinii w jajku i smaż na złoto na rozgrzanym na patelni maśle.
  2. Robienie twarożkuSer rozgnieć z jogurtem, dodaj posiekaną drobno rzodkiewkę i szczypior, dopraw solą i pieprzem.
  3. Robienie przekąskiPomidory pokrój w plastry. Buduj przekąskę warstwami: plaster smażonej cukinii, twaróg, pomidor, twaróg, cukinia, twaróg.

Jeśli przygotowujesz przekąskę na imprezę, możesz dodatkowo wbić w każdą patyczek dla jej stabilizacji. Ułożone na talerzu przekąski z cukinii możesz udekorować świeżą kolendrą albo pietruszką.

Inne pomysły na przekąskę z cukinii

Nasza propozycja to przekąska z cukinii usmażonej w jajku, ale możesz potraktować ten przepis jako inspirację na oryginalną przekąskę na spotkania przy grillu. Wówczas doprawioną (np. solą i oregano) i nasmarowaną oliwą cukinię połóż na ruszt i grilluj krótko z obu stron. Potem przełóż ją przygotowanym wcześniej twarożkiem i pomidorami. W warunkach terenowych możesz do zrobienia przekąski wykorzystać gotowy twarożek kanapkowy o ulubionym smaku (np. ziołowy, czosnkowy albo śmietankowy).

Czytaj też:
Zawiń cukinię i aromatyczny składnik w ciasto francuskie. Ekspresowa przekąska na zimno i na ciepło
Czytaj też:
Tak pysznej nadziewanej cukinii jeszcze nie jadłem. Przepis przywiozłem z urlopu w Turcji