Warzywną pastę na kanapki robię z 7 składników i wyrazistych przypraw. Ten grecki specjał bije na głowę inne smarowidła do pieczywa

Warzywną pastę na kanapki robię z 7 składników i wyrazistych przypraw. Ten grecki specjał bije na głowę inne smarowidła do pieczywa

Dodano: 
Pasta warzywna
Pasta warzywna Źródło: Shutterstock / Eduard Zhukov
Kojarzysz pasty kanapkowe jedynie z jajkami, wędzoną rybą oraz twarogiem? Koniecznie musisz spróbować greckiej pasty kanapkowej z pieczonego bakłażana! Ten zdrowy dodatek do kanapek zachwyca smakiem oraz konsystencją. Sprawdź, jak przygotować pastę kanapkową z pieczonego bakłażana w klasycznej wersji.

Warzywna pasta na kanapki to idealna propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian. Jej smak pokochają nawet osoby, które nie wyobrażają sobie rezygnacji ze spożywania mięsa. Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego greckiego specjału, to nie mogłem uwierzyć, że powstaje z zaledwie kilku składników. Przepis podstawowy możesz wzbogacić np. papryką lub cukinią, a także uprażonymi na suchej patelni orzechami.

Jak zrobić pastę na kanapki z bakłażana?

Pasta kanapkowa z bakłażana to prosty w przygotowaniu dodatek do świeżego pieczywa i chrupiących grzanek, który możesz także podawać np. z chipsami z tortilli, paluchami z ciasta francuskiego lub z ciasta na pizzę oraz grillowanymi chlebkami pita.

Przepis podstawowy pozwala przygotować aromatyczne, lekko pikantne smarowidło o wysokich wartościach odżywczych. Bazę warzywnej pasty kanapkowej stanowi pieczony w całości lub wcześniej pokrojony na plastry bakłażan. Pokrojenie warzywa przed obróbką termiczną pozwala skrócić czas pieczenia o 40 minut i nie wpływa na smak oraz konsystencję gotowej pasty kanapkowej.

Oryginalny przepis na warzywną pastę kanapkową uwzględnia zmiksowanie bakłażana z dodatkowymi składnikami, jednak ja grubo siekam upieczone warzywo, bo nie przepadam za idealnie gładkimi pastami kanapkowymi.

Jeżeli nie lubisz bardzo wyrazistego smaku świeżej cebuli i czosnku, to możesz je upiec razem z bakłażanem, a następnie drobno posiekać.

Przepis: Warzywna pasta

Wyrazista w smaku pasta kanapkowa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
111 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie bakłażanaBakłażan umyj i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem, a następnie ponakłuwaj widelcem i natrzyj niewielką ilością oliwy. Przełóż warzywo do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Włóż naczynie z bakłażanem do gorącego piekarnika i piecz około 1 godzinę. Jeżeli skórka bakłażana zacznie się przypalać, to przewróć warzywo na drugą stronę. Jeżeli chcesz upiec bakłażana w plastrach, nie zapomnij o przykryciu naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do zapiekania pokrywką bądź folią aluminiową. Każdy plaster bakłażana posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Plastry bakłażana o grubości około 1 cm są gotowe po 20-25 minutach pieczenia. Gdy cały bakłażan się upiecze, przekrój go na pół, wydrąż miąższ łyżką i rozdrobnij widelcem lub posiekaj na mniejsze kawałki. Plastry bakłażana również musisz rozdrobnić.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ pomidora w małą kostkę. Pietruszkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Wskazówka: oprócz pietruszki możesz również dodać do pasty z bakłażana świeżą kolendrę.
  3. Łączenie składnikówWymieszaj ostudzonego, rozdrobnionego bakłażana z cebulą, czosnkiem, pomidorem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki. Dopraw pastę z bakłażana wędzoną, ostrą i słodką papryką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Jak podawać pastę kanapkową z bakłażana?

Pastę kanapkową z bakłażana najlepiej podawać po kilku godzinach chłodzenia, które wzmacnia smak smarowidła. Przed podaniem ogrzej warzywną pastę na kanapki do temperatury pokojowej. Idealnie smakuje podana na dobrym pieczywie, grzankach, ale też w tortillach.

Czytaj też:
Ten puszysty chlebek zrobisz z dwóch składników. Nie potrzeba żadnej mąki
Czytaj też:
Smażę cukinię i robię rewelacyjną, szybką przekąskę. Sekretem przepisu jest ten kremowy twarożek