Warzywna pasta na kanapki to idealna propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian. Jej smak pokochają nawet osoby, które nie wyobrażają sobie rezygnacji ze spożywania mięsa. Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego greckiego specjału, to nie mogłem uwierzyć, że powstaje z zaledwie kilku składników. Przepis podstawowy możesz wzbogacić np. papryką lub cukinią, a także uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Jak zrobić pastę na kanapki z bakłażana?
Pasta kanapkowa z bakłażana to prosty w przygotowaniu dodatek do świeżego pieczywa i chrupiących grzanek, który możesz także podawać np. z chipsami z tortilli, paluchami z ciasta francuskiego lub z ciasta na pizzę oraz grillowanymi chlebkami pita.
Przepis podstawowy pozwala przygotować aromatyczne, lekko pikantne smarowidło o wysokich wartościach odżywczych. Bazę warzywnej pasty kanapkowej stanowi pieczony w całości lub wcześniej pokrojony na plastry bakłażan. Pokrojenie warzywa przed obróbką termiczną pozwala skrócić czas pieczenia o 40 minut i nie wpływa na smak oraz konsystencję gotowej pasty kanapkowej.
Oryginalny przepis na warzywną pastę kanapkową uwzględnia zmiksowanie bakłażana z dodatkowymi składnikami, jednak ja grubo siekam upieczone warzywo, bo nie przepadam za idealnie gładkimi pastami kanapkowymi.
Jeżeli nie lubisz bardzo wyrazistego smaku świeżej cebuli i czosnku, to możesz je upiec razem z bakłażanem, a następnie drobno posiekać.
Przepis: Warzywna pasta
Wyrazista w smaku pasta kanapkowa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 111 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 1 średni pomidor
- 1 mała cebula
- mały pęczek natki pietruszki
- 2/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Pieczenie bakłażanaBakłażan umyj i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem, a następnie ponakłuwaj widelcem i natrzyj niewielką ilością oliwy. Przełóż warzywo do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Włóż naczynie z bakłażanem do gorącego piekarnika i piecz około 1 godzinę. Jeżeli skórka bakłażana zacznie się przypalać, to przewróć warzywo na drugą stronę. Jeżeli chcesz upiec bakłażana w plastrach, nie zapomnij o przykryciu naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do zapiekania pokrywką bądź folią aluminiową. Każdy plaster bakłażana posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Plastry bakłażana o grubości około 1 cm są gotowe po 20-25 minutach pieczenia. Gdy cały bakłażan się upiecze, przekrój go na pół, wydrąż miąższ łyżką i rozdrobnij widelcem lub posiekaj na mniejsze kawałki. Plastry bakłażana również musisz rozdrobnić.
- Przygotowanie pozostałych składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ pomidora w małą kostkę. Pietruszkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Wskazówka: oprócz pietruszki możesz również dodać do pasty z bakłażana świeżą kolendrę.
- Łączenie składnikówWymieszaj ostudzonego, rozdrobnionego bakłażana z cebulą, czosnkiem, pomidorem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki. Dopraw pastę z bakłażana wędzoną, ostrą i słodką papryką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Jak podawać pastę kanapkową z bakłażana?
Pastę kanapkową z bakłażana najlepiej podawać po kilku godzinach chłodzenia, które wzmacnia smak smarowidła. Przed podaniem ogrzej warzywną pastę na kanapki do temperatury pokojowej. Idealnie smakuje podana na dobrym pieczywie, grzankach, ale też w tortillach.
Czytaj też:
Ten puszysty chlebek zrobisz z dwóch składników. Nie potrzeba żadnej mąkiCzytaj też:
Smażę cukinię i robię rewelacyjną, szybką przekąskę. Sekretem przepisu jest ten kremowy twarożek