Boczniaki w cieście są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Zdrowe grzyby znajdziesz w niemal każdym sklepie spożywczym, a zrobienie z nich pysznej przekąski nie zajmie ci wiele czasu. Nie należy ona do najlżejszych, ale czasem można sobie pozwolić. Skuszą zwłaszcza osoby stroniące od mięsa.
Dlaczego warto jeść boczniaki?
Boczniaki to niskokaloryczny i bardzo wdzięczny produkt, bo smaki chłoną niemal jak gąbka. Podobnie jak mięso — które w wegetariańskich daniach często zastępują — obfitują w witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. Znajdziesz w nich też m.in. selen i potas, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i układu odpornościowego.
Kulinarnie boczniaki są niezłymi kameleonami, bo świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo lubię je marynować i piec, wrzucać do zup, a czasem nawet smażyć. Tę ostatnią technikę wykorzystuję, by zrobić z nich wyśmienitą przekąskę.
Jak zrobić boczniaki w cieście?
Boczniaki w formie przekąski zrobisz raz-dwa. Wystarczy, że umyjesz grzyby i zanurzysz je w cieście z przyprawami. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu i osuszeniu z jego nadmiaru będą gotowe do podania z warzywnymi sosami. Prawda, że proste?
Przepis: Boczniaki w cieście
Chrupiąca przekąska z grzybów, które kupisz nawet w osiedlowym sklepiku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 620 w każdej porcji
Składniki
- 300 g boczniaków
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBoczniaki umyj pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo duże bądź w skupiskach. Czosnek obierz i posiekaj. Odmierz odpowiednie ilości przypraw i wody.
- Robienie ciastaW misce wymieszaj mąkę pszenną, czosnek, przyprawy w proszku i sodę oczyszczoną. Dodaj jajka oraz wodę i dokładnie połącz, uzyskując dość rzadkie ciasto.
- Smażenie przekąski z grzybówW większym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Kawałki boczniaków zanurzaj w cieście i wrzucaj do tłuszczu. Smaż, aż będą złociste. Gotowe osusz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać przekąskę z grzybów?
Do chrupiących boczniaków cieście świetnie pasują proste sosy takie jak dip czosnkowy czy ketchup. U mnie w domu dużym wzięciem cieszy się wersja pomidorowego klasyku ze śliwką, którą zawsze staram się przygotować w większej ilości.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, by podać boczniaki w cieście jak każde inne mięso w panierce, czyli z surówką i ziemniakami lub kaszą. Taka odsłona przekąski z powodzeniem zastąpi obiad.
Inne warianty boczniaków w cieście
Twoja przekąska z grzybów zawsze może być łagodniejsza w smaku. Wystarczy, że pominiesz czosnek i zmniejszysz ilość dodawanego pieprzu. Bardziej intensywny smak z kolei uzyskasz, gdy dosypiesz do ciasta ostrą paprykę w proszku lub dodasz pikantnego sosu np. tabasco lub sriracha.
Czytaj też:
Patent na tę szybką przekąskę mam od siostry. Kulki są proste w przygotowaniu, a smakują genialnie z różnymi sosamiCzytaj też:
Nie uwierzysz, z czego zrobione są te chrupiące krążki. Panowie uwielbiają tę przekąskę