Ogórki gyros to najlepsze słoiki w całej spiżarni. Najlepiej od razu zrób podwójną porcję

Ogórki gyros to najlepsze słoiki w całej spiżarni. Najlepiej od razu zrób podwójną porcję

Dodano: 
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki w zalewie gyros Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Ogórki w zalewie gyros lub po prostu ogórki gyros. Ten przepis jest wprost genialny, a jednocześnie prosty. Każdy, kto raz spróbuje, robi te ogórki co roku.

Ktoś, kto pierwszy raz wymyślił, żeby do zalewy do ogórków dodać przyprawę gyros, powinien dostać kulinarnego Nobla. Ogórki gyros smakują rewelacyjnie, a robi się je naprawdę łatwo. Wystarczy trzymać się przepisu.

Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

Ten przepis wymaga nieco czasu, ale potrzebny on jest przede wszystkim na to, aby warzywa, które wkłada się do słoików, nabrały smaku i puściły sok. Potem tak naprawdę wystarczy wszystko przełożyć do słoików i zapasteryzować. Ja daję do ogórków zawsze paprykę żółtą i czerwoną (ładnie to wygląda), ale możesz dać dowolne papryki. Sama dorzucam też jedną papryczkę chili, którą kroję w cienkie plasterki, bo lubię bardziej pikantne ogórki. Ten dodatek podałam jako opcjonalny.

Przepis: Ogórki w zalewie gyros

Ogórki do słoików.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli

na zalewę:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 30 g przyprawy gyros

opcjonalnie:

  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywOgórki umyj, odkrój końcówki. Pokrój ogórki na grube plastry. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w paski. Wymieszaj ogórki z solą i czosnkiem, dodaj resztę warzyw i wymieszaj.
  2. Robienie zalewyWymieszaj składniki na zalewę i zalej nią warzywa. Odstaw wszystko na ok. 6-8 godzin. Co jakiś czas można wymieszać warzywa z zalewą.
  3. Przekładanie do słoikówWarzywa przekładaj do wyparzonych słoików. Zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj 20 minut.

Z podanego przepisu wychodzi zwykle 10 półlitrowych słoików. Warto pamiętać, że warzywa powinny być w nich do ciasno ułożone, a zalewa wypełniać przestrzenie między nimi. Dlatego przed pasteryzowaniem można jeszcze delikatnie stuknąć nimi o stół i dopiero zakręcić.

Jak pasteryzować ogórki gyros?

Ogórki gyros można pasteryzować w garnku lub w piekarniku. Do garnka wyłożonego ściereczką włóż słoiki, zalej wodą do wysokości 2/3 słoików i gotuj 20 minut na delikatnym ogniu. Jeśli pasteryzujesz ogórki w piekarniku, włóż słoiki na blachę lub kratkę, ustaw grzanie góra dół i temperaturę 110 stopni Celsjusza. Od momentu, kiedy piekarnik taką temperaturę osiągnie, trzymaj słoiki przez 20 minut. Możesz je potem zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Do czego wykorzystać ogórki gyros?

Ogórki w zalewie gyros są idealnym dodatkiem do obiadów, świetnie sprawdzają się do dań z grilla i jako imprezowe przekąski. Można je wykorzystać np. do zrobienia koreczków. Takie ogórki są też doskonałym dodatkiem na kanapki z wędliną czy serem.

Czytaj też:
To najlepsze pikantne ogórki, jakie znam. Krokodylki z chili są gotowe już po dwóch dniach