Ta ekspresowa sałatka makaronowa smakuje o każdej porze roku. U mnie zastępuje lekki posiłek

Ta ekspresowa sałatka makaronowa smakuje o każdej porze roku. U mnie zastępuje lekki posiłek

Dodano: 
Sałatka makaronowa z szynką
Sałatka makaronowa z szynką Źródło: Shutterstock / bunyarit
Latem często nie mam ochoty na klasyczny obiad czy kolację. Czasem wolę zjeść coś tak lekkiego, jak ta sałatka makaronowa. Robi się ją szybko, a doskonale syci. Warto o niej pamiętać w czasie upałów.

Makaron świetnie smakuje podany z sosem czy jako dodatek do obiadu. Jednak doskonale sprawdzi się też, jako baza do sałatki. Wystarczy tylko dorzucić do niego kilka składników, a błyskawicznie zamieni się w lekki, lecz pożywny posiłek.

Co warto dodać do sałatki makaronowej?

Makaron ma neutralny smak i aksamitną konsystencję, dlatego dobrze komponuje się z wieloma składnikami.

  • Do sałatki z makaronem można dodać wiele warzyw, np. paprykę, kukurydzę, groszek, pomidor, ogórek, cebulę, marchewkę, cukinię, brokuł, szpinak, fasolkę szparagową, czerwoną fasolę z puszki.
  • Dobrze też będą do niej pasować owoce takie jak: awokado, oliwki, granat.
  • Sałatka makaronowa stanie się pożywna, gdy doda się do niej składniki bogate w białko, np.: kawałki kurczaka gotowanego, grillowanego czy pieczonego, szynkę, tuńczyka z puszki, pokrojony ser czy ugotowane na twardo jajka.
  • Smak i konsystencję sałatki makaronowej doskonale też podniosą orzechy oraz pestki słonecznika lub dyni.

Jak zrobić sałatkę makaronową z szynką?

Do przygotowania sałatki makaronowej można użyć makaron, który został np. z obiadu lub szybko ugotować porcję świeżych klusek. Tu najlepiej sprawdzi się makaron średniej wielkości, np. kolanka, świderki.

Przepis: Sałatka makaronowa z szynką

Pożywna sałatka makaronowa z dodatkiem szynki i kolorowych warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g suchego makaronu np. kolanka
  • 150 g szynki w kawałku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 ugotowane marchewki
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź go, przelej zimną wodą, osącz, wystudź.
  2. Przygotowanie dodatkówSzynkę pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Groszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz, wystudź. Marchewki pokrój w sporą kostkę.
  3. Wykańczanie sałatkiDo ugotowanego makaronu dodaj przygotowane dodatki. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę bezpośrednio do sałatki, wymieszaj. Sałatkę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem.

Wskazówka: Do tej sałatki makaronowej można też dodać pokrojony w kostkę żółty ser.

Jaki sos dodać do sałatki makaronowej?

Sałatka makaronowa doskonale komponuje się z kilkoma sosami. Prostym rozwiązaniem jest wymieszanie składników z majonezem. Jednak dla niektórych sos ten jest zbyt ciężki. Wtedy można go rozrzedzić odrobiną oliwy lub wymieszać np. z jogurtem naturalnym. O wiele lżejszą wersję sałatki otrzymamy, mieszając składniki z oliwą z oliwek i np. musztardą, octem lub sokiem z cytryny. W roli sosu doskonale też sprawdzi się zielone bazyliowe pesto. Ma jednak wyrazisty smak i z niektórymi dodatkami nie komponuje się najlepiej. Sałatkę makaronową warto też doprawić np. czosnkiem, oregano, bazylią czy natką pietruszki.

Czytaj też:
Tę sałatkę podała ciocia Ela na imieninach. Jej smak i skład mnie zachwyciły, więc zrobiłam ją w domu
Czytaj też:
Ta ekspresowa sałatka wystarcza mi za obiad. Robię ją z prostych składników