Przepis na tę szybką sałatkę przywiozłam z wakacji na Bałkanach. Sekretem jej smaku jest pyszny ser

Przepis na tę szybką sałatkę przywiozłam z wakacji na Bałkanach. Sekretem jej smaku jest pyszny ser

Dodano: 
Sałatka szopska
Sałatka szopska Źródło: Shutterstock / Boryana Manzurova
Sałatka szopska zachwyca lekkością i świeżym smakiem. Dodatek owczej fety sprawia, że jest też sycąca. Robię ją w chwilę.

Sałatka szopska jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Po raz pierwszy spróbowałam jej na wakacjach. Od razu przypadła mi do gustu, więc odnalazłam tradycyjny przepis i zrobiłam ją w domu.

To proste danie warzyw i sera jest zarazem bogate w liczne wartości odżywcze. Ser feta zawiera witaminę B12, wapń i białko. W pomidorach obecny jest działający antynowotworowo likopen i wspierający działanie mięśni oraz układu nerwowego potas. Ogórki i papryka zawierają natomiast mnóstwo działającej w naszym organizmie na wielu polach witaminy C. Wszystkie warzywa obfitują też w regulujący trawienie błonnik. Sałatka szopska dostarczy nam zatem samego dobra. Smakuje przy tym równie rewelacyjnie.

Jak przygotować sałatkę szopską?

Do wykonania tej sałatki potrzebować będziecie sera z mleka owczego. Popularna sałatkowa feta z marketów się tutaj nie sprawdzi. Ja po odpowiedni nabiał wybrałam się do sklepu typu kuchnie świata i zdecydowanie było warto. Ze świeżymi warzywami z ryneczku uzyskałam efekt zbliżony do tego, który pamiętam z bułgarskiej restauracji. To prawdziwy smak ciepłego letniego popołudnia.

Przepis: Sałatka szopska

Pyszna sałatka ze świeżych warzyw z bułgarskim serem owczym w typie fety. Idealna na lunch lub kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Bułgarska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g sera owczego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPomidory, ogórki i paprykę umyj. Warzywa pokrój w kostkę. Cebulę pobierz i potnij w piórka.
  2. Przygotowanie sałatki szopskiejWarzywa wrzuć do dużej miski. Wkrusz ser feta, a następnie polej sałatkę oliwą z oliwek. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.

Jak podać sałatkę szopską ?

Sałatka z serem feta z mleka owczego może stanowić samodzielne danie. Ser zawiera całkiem sporo białka, a dressing niezbędne do wchłaniania witamin tłuszcze. Wystarczy więc, że podamy jeszcze razowy chleb, a uzyskamy pełnowartościowy, sycący na długo posiłek. Na upały będzie idealny.

Sałatkę szopską można też zaserwować podczas grilla. Doskonale paruje się z delikatnym drobiem np. filetem z kurczaka w ziołowej marynacie.

Możliwe modyfikacje sałatki szopskiej

Jeśli macie ochotę na wzbogacenie tej przyjemnej kompozycji warzyw i sera, polecam dodatek czarnych oliwek. W niektórych restauracjach na Bałkanach były podawane w składzie, więc z pewnością pasują.

Czytaj też:
To jedna z prostszych i smaczniejszych sałatek, jakie znam. Idealna na lato, także do dań z grilla
Czytaj też:
To sałatka potrójnie fasolowa. Robi się ją szybko, a wystarcza na cały posiłek