Te szaszłyki z grilla zastąpią sałatkę do obiadu. Ich sekretem jest marynowany ser

Te szaszłyki z grilla zastąpią sałatkę do obiadu. Ich sekretem jest marynowany ser

Dodano: 
Szaszłyki z fetą
Szaszłyki z fetą Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Te genialne szaszłyki można jeść jako zdrową przekąskę, a można je podać również jako dodatek do obiadu. Doskonale zastąpią sałatkę.

Jeśli zastanawiasz się, czy ser feta można grillować, to odpowiadamy: tak! Robi się wówczas delikatnie kremowy, a w tych szaszłykach jest dodatkowo owinięty w plastry cukinii. To genialna, zdrowa przekąska, ale takie szaszłyki można śmiało podać do obiadu w towarzystwie mięsa. Takie szaszłyki z cukinii, sera i soczystych pomidorków to także inspiracja dla osób, które szukają pomysłów na wegetariańskie dania z grilla.

Jak zrobić szaszłyki z fety?

Przede wszystkim kup dobrej jakości ser feta. Ser potrafi się kruszyć i może być problem z nadzieniem go na patyczki, stąd patent z owijaniem kawałków fety w cukinię. Wcześniej jednak ser jest marynowany w oliwie z oregano i czosnkiem. To sprawia, że smakuje wyjątkowo. Ser możesz zamarynować nawet dzień wcześniej – można go potem wykorzystać także na inne sposoby (np. dorzucić do sałatek czy rozsmarować na grzankach).

Przepis: Szaszłyki z marynowaną fetą

Lekkie szaszłyki bez mięsa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
628 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g sera feta
  • 1 cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyeczki suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie fetySer pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj z serem i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Robienie szaszłykówCukinie pokrój w podłużne plastry i w każdą zawijaj kawałek fety. Nabijaj na patyczki na zmianę z pomidorkami. Skrop szaszłyki pozostałą po fecie marynatą. Dopraw solą, pieprzem i grilluj ok. 10 minut.

Ser feta można marynować również w innych przyprawach. Możesz do oliwy dodać chilli, możesz dodać curry oraz odrobinę miodu. Można też dodać świeże zioła: posiekaną pietruszkę, bazylię, rozmaryn, oregano. Feta nabierze ciekawego smaku, jeśli do marynowania użyjesz oliwy z suszonych pomidorów.

Takie szaszłyki można zrobić również w domu. Wystarczy położyć je na rozgrzanej patelni i smażyć z każdej strony, aż cukinia się zrumieni.

Co dodać do szaszłyków z fety?

Szaszłyki z fety można zrobić na wiele sposobów. Zamiast cukinii możesz wykorzystać np. bakłażana (wcześniej plastry bakłażana osól i odstaw na 30 minut). Możesz również zmieniać dodatki. Nadziej na patyczki kolorową paprykę, rzodkiewkę, kawałki młodej kapusty, różyczki kalafiora czy brokułów. Możesz też zrobić tego typu szaszłyki z mięsem: wystarczy dodać niewielkie kawałki piersi z kurczaka.

Czytaj też:
Te szaszłyki schodzą u mnie jak świeże bułeczki. Robię je szybko i tanio
Czytaj też:
Nacinam filet z kurczaka i nadziewam go pastą. Ten obiad z piekarnika robi się 40 minut