Grilluję warzywa i podaję je z 2 dodatkami. Trudno o zdrowszą i smaczniejszą przekąskę

Grilluję warzywa i podaję je z 2 dodatkami. Trudno o zdrowszą i smaczniejszą przekąskę

Dodano: 
Grillowane warzywa z serem
Grillowane warzywa z serem Źródło: Shutterstock / BearFotos
Sezon grillowy warto wykorzystać na różne sposoby. Na ruszcie można piec nie tylko mięsa i ryby, ale też warzywa. Te ostatnie piekę czasami przy okazji, po to by zamienić je w pyszną przekąskę.

Najzdrowsze są warzywa surowe. Jednak moim zdaniem najsmaczniejsze te przypieczone na grillu. W ten sposób zyskują niepowtarzalny aromat i smak i stają się lżejsze dla żołądka. Bardzo też łatwo zamienić je w pyszną przekąskę. Wystarczy dodać do nich dwa składniki.

Jakie warzywa najlepiej nadają się do grillowania?

Grillować można wiele warzyw i wszystkie w ten sposób zyskają na smaku. Najczęściej na ruszcie piecze się: cukinię, bakłażan i paprykę. Jednak dobrze też smakuje grillowany pomidor, cebula albo marchewka. Nie mówiąc już o ziemniakach, które jednak wcześniej warto jest podgotować. Jednak do przygotowania naszej przekąski użyjemy tych najpopularniejszych warzyw plus pomidor, który po upieczeniu staje się przyjemnie słodkawy.

Jak zrobić przekąskę z grillowanych warzyw?

Przed grillowaniem warzywa należy pokroić w plastry i skropić oliwą. Można też przyprawić ziołami.

Przepis: Przekąska z grillowanych warzyw

Grillowane warzywa podane z serem mozzarella

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywBakłażan i cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w grube plastry. Papryki umyj, przekrój na cztery części, oczyść z nasion i białych błon. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w grube plastry. Warzywa skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp ziołami, wymieszaj.
  2. Pieczenie warzywWarzywa ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz je po 2-5 minut z każdej strony, aż się lekko przyrumienią. Zdejmij je z rusztu, przestudź.
  3. Serwowanie przekąskiUpieczone warzywa ułóż na półmisku, przekładając je rodzajami. Skrop świeżą oliwą, posyp kawałkami sera mozzarella, solą i pieprzem.

Wskazówka: Z upieczonej papryki warto zdjąć skórkę, bo dosyć łatwo się ona oddziela. Dzięki temu jedzenie przekąski będzie o wiele przyjemniejsze.

Co jeszcze warto dodać do przekąski z grillowanych warzyw?

Jeśli chcesz przygotować pełną smaku przekąskę z grillowanych warzyw, zamiast mozzarelli możesz użyć sera feta. Dobrze też sprawdzi się tu serek ricotta. Plastry grillowanych warzyw warto też posypać plasterkami czosnku, posiekaną miętą, bazylią czy natką pietruszki. Oliwę z oliwek można zaś wymieszać z octem balsamicznym.

Czytaj też:
Grilluję cukinię i kruszę ser. Ta sałatka to mój sezonowy hit
Czytaj też:
Kroję ziemniaki i nadziewam na patyki z tym dodatkiem. Goście na grillu nie chcą jeść nic innego