Kroję ziemniaki i nadziewam na patyki z tym dodatkiem. Goście na grillu nie chcą jeść nic innego

Kroję ziemniaki i nadziewam na patyki z tym dodatkiem. Goście na grillu nie chcą jeść nic innego

Dodano: 
Szaszłyki z ziemniaków
Szaszłyki z ziemniaków Źródło:Shutterstock / Volodymyr Ovcharov
Szaszłyki robi się z mięsa, warzyw lub owoców. Ale czy słyszeliście o szaszłykach z ziemniaków? Upieczone na grillu smakują rewelacyjnie. Można je podać do mięs, choć niektórym wystarczają z samym sosem.

Pomysłowość to klucz do sukcesu. Za taki można uznać grillowane ziemniaki. Są pyszne i proste do zrobienia, zwłaszcza jeśli nadzieje się je na patyczki do szaszłyków. Ziemniaki pieką się szybko i to bez podgotowywania, a to dlatego, że zostały pokrojone w plastry. By upiekły się na rumiano i były soczyste, przekłada się je plasterkami słoniny. To naprawdę pyszna propozycja na grilla.

Czy ziemniaki do szaszłyków trzeba podgotowywać?

Podgotowywanie ziemniaków przeznaczonych do przygotowania szaszłyków jest zupełnie zbędne. Wystarczy tylko, że sięgniemy po młode ziemniaki, które pieką się dość szybko. A na dodatek pokroimy je w grubsze plastry. To mocno skróci czas pieczenia. Co więcej, grillowane, surowe ziemniaki smakują o niebo lepiej, niż te podgotowane. Nie rozpadają się tak łatwo i mają przyjemną konsystencję.

Jak zrobić szaszłyki z ziemniaków?

Ziemniaków na szaszłyki nie należy obierać. Wystarczy je tylko dobrze wyszorować, np. szczoteczką i opłukać. Upieczone ze skórką są zdrowsze i smaczniejsze.

Przepis: Ziemniaczane szaszłyki

Szaszłyki z plastrów ziemniaków przekładane plasterkami słoniny

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 6 większych, młodych ziemniaków
  • 200 g słoniny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, pokrój w talarki o grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skrop olejem, wymieszaj. Słoninę pokrój w kwadratowe, dość cienkie plasterki.
  2. Pieczenie szaszłykówDrewniane szpadki do szaszłyków posmaruj olejem. Nadziewaj na nie na przemian talarki ziemniaków i plasterki słoniny. Szaszłyki ułóż na ruszcie grilla i piecz 20-25 minut, co jakiś czas je obracając.

Wskazówka: Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku. Piecz je najpierw ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.

W jaki sposób podać szaszłyki z ziemniaków?

Szaszłyki z ziemniaków można podać, jako dodatek do grillowanych mięs. Dobrze też będą pasować do grillowanych ryb oraz warzyw. Dopełnieniem posiłku powinna być sałatka ze świeżych warzyw. Ziemniaczane szaszłyki świetnie też sprawdzą się jako przekąska. Warto wtedy podać do nich sos, np. czosnkowy, tzatziki.

Czytaj też:
Te lekkie i proste szaszłyki robią furorę na imprezach z grillem. Znikają przed kiełbasą i karkówką
Czytaj też:
Nadziałam na szpadki typowo polskie składniki. To najlepsze szaszłyki z grilla, jakie jadłam