Moja rodzina kocha zapiekanki. Robię lepsze i tańsze niż te nad polskim morzem

Moja rodzina kocha zapiekanki. Robię lepsze i tańsze niż te nad polskim morzem

Dodano: 
Zapiekanki z serem i pieczarkami
Zapiekanki z serem i pieczarkami Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Hitowe zapiekanki rodem z PRL-u w niektórych miejscach można kupić i dziś. Jednak ich przygotowanie jest na tyle proste, że warto je zrobić samemu. Moja rodzina lubi je jeść zwłaszcza na kolację.

Długa bułka zapieczona z serem i pieczarkami podana z ketchupem. Pamiętacie ten przebój PRL-u? Taka prosta, a taka pyszna. Ustawiały się po nią długie kolejki, bo w tamtych czasach była dla nas szczytem smaku. Jedno trzeba przyznać – ta zapiekanka była bardzo smaczna, a jej przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę. Jeśli tylko uda wam się kupić odpowiednie bułki, z łatwością możecie sobie przypomnieć smak dzieciństwa. Ja robię to często, bo moja rodzina wprost przepada za taką kolacją.

Jakie bułki są najlepsze na zapiekanki?

Na zapiekanki rodem z PRL-u najlepsze są długie bułki o delikatnym miękiszu i miękkiej skórce. Takie po zapieczeniu są miękkie i chrupiące. Nie bardzo nadają się tu bagietki, bo zwykle są zbyt mocno spieczone i po podpieczeniu zazwyczaj wychodzą zbyt twarde. Oczywiście podobne zapiekanki można też przygotować na bułkach o innym kształcie, np. na kajzerkach czy bułeczkach śniadaniowych. Nie będą wyglądały klasycznie, ale też będą bardzo smaczne.

Jak zrobić zapiekankę lepszą niż z PRL-u?

Do przygotowania klasycznych zapiekanek na bułkach potrzebne są: długie bułki, ser żółty i pieczarki. Ser i pieczarki wystarczy zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać i posypać mieszanką połówki bułek. My dodaliśmy jeszcze salami, pomidorki i szczypiorek, dzięki czemu powstały kompozycje smaczniejsze niż z PRL-u.

Przepis: Zapiekanki lepsze niż z PRL-u

Bułki zapiekane z serem, pieczarkami, salami i pomidorkami posypane szczypiorkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

  • 2 długie bułki
  • 1/2 cebulki
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g pieczarek
  • 200 g startej mozzarelli
  • 100 g salami w plasterkach
  • 125 g białej mozzarelli
  • 15f0 g małych pomidorków
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie pieczarekPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem, podduś 5 minut.
  2. Krojenie składnikówKażdą bułkę przekrój wzdłuż na połowę. Białą mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, przekrój na połowę. Salami pokrój w cienkie paski. Szczypiorek posiekaj.
  3. Układanie składników i zapiekaniePiekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Na połówki bułek wyłóż podsmażone pieczarki. Dwie połówki obłóż startą mozzarellą wymieszaną z salami. Na dwóch pozostałych połówkach bułki ułóż plastry mozzarelli i przekrojone pomidorki. Bułki ułóż na blasze z piekarnika. Piecz ok. 5 minut, posyp szczypiorkiem. Podawaj z ketchupem.

Wskazówka: Zapiekanki najlepiej jest piec w dobrze rozgrzanym piekarniku przy włączonym termoobiegu. Zbyt niska temperatura może sprawić, że zapiekanki wysuszą się i będą twarde, a nie chrupiące.

Inne wersje zapiekanki na bułce

Jeśli chcecie odmienić smak zapiekanki na bułce i sprawić, że będzie pożywniejsza, macie do wyboru sporo możliwości. Pod warstwą sera możecie położyć np. plasterki szynki, a na serze z pieczarkami np. plasterki boczku lub salami. W zapiekance da się też zupełnie pominąć pieczarki. Zamiast tego można ułożyć na niej na przemian plastry mozzarelli i pomidora albo grillowanych warzyw, np. cukinii, bakłażana, papryki. Zamiast mozzarelli białej czy żółtej dobrze też sprawdzi się oscypek, ser camembert lub ser z niebieską pleśnią, np. roquefort.

Obowiązkowym dopełnieniem zapiekanki na bułce jest sos. Nie koniecznie musi to być ketchup. Możecie też wybrać sos majonezowy, czosnkowy czy musztardowy. Dużo smaku i świeżości doda zapiekance posiekana zielenina, a zwłaszcza szczypiorek.

Czytaj też:
Mama kroiła mortadelę i ekspresowo robiła z niej kotlety. Ta potrawa pamięta czasy PRL-u
Czytaj też:
Kultowy przysmak z PRL-u. Chleb i dwa proste dodatki wystarczały do szczęścia