Z makaronu po obiedzie robię coś, czego nikt się nie spodziewa. To totalny hit w kuchni

Z makaronu po obiedzie robię coś, czego nikt się nie spodziewa. To totalny hit w kuchni

Dodano: 
Zapiekanka z makaronu
Zapiekanka z makaronu Źródło: Shutterstock / navigaters
Został ci makaron po obiedzie? Raz-dwa możesz go zamienić w smaczne, pożywne danie. Wystarczy, że wymieszasz go z prostymi składnikami i wstawisz do piekarnika. Ta potrawa świetnie sprawdzi się na obiad i kolację.

Czasami, by przygotować pyszną potrawę, wystarczy kilka prostych składników. Tak właśnie jest z tą zapiekanką makaronową. Przyrządzam ją, gdy z poprzedniego obiadu zostanie mi trochę makaronu. Zamiast go wyrzucać, mieszam z kilkoma dodatkami i wstawiam do piekarnika. To danie można podać na obiad lub kolację.

Jaki makaron jest najlepszy do zapiekanki?

Do zapiekanki najlepiej nadają się grubsze makarony. Mogą to więc być: rurki, świderki, kolanka, a nawet kokardki. Ważne by makaron nie był zbyt miękki. Inaczej bowiem w czasie zapiekania zmięknie na tyle, że straci kształt i stanie się niezbyt smaczny. Należy więc ugotować go co najwyżej al dente. Nie trzeba go hartować, czyli przelewać zimną wodą. Dzięki temu lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić ekspresową zapiekankę makaronową?

Gdy macie ugotowany makaron, tę zapiekankę robi się rzeczywiście ekspresowo. Wystarczy wymieszać go ze śmietanką, kawałkami szynki i startym serem. Po przełożeniu do naczynia do zapiekania wierzch makaronu również warto posypać startym serem. Dzięki temu po zapieczeniu potrawa będzie soczysta i pełna smaku.

Przepis: Ekspresowa zapiekanka makaronowa

Makaron zapiekany na obiad lub kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
525 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g grubszego makaronu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 150 g szynki w plasterkach
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, przestudź. Plasterki szynki pokrój w paski.
  2. Łączenie składnikówMakaron wymieszaj ze śmietanką, szynką i 2/3 startego sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. ZapiekanieMakaron z dodatkami przełóż do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Zapiekanka będzie miała pełniejszy smak, jeśli makaron wymieszacie również z 1-2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku.

Inna wersja szybkiej zapiekanki makaronowej

Podobną, równie szybką zapiekankę makaronową możecie też przygotować z nieco innych składników. Ciekawą, bardziej wyrazistą wersję uzyskacie po wymieszaniu makaronu z paskami kiełbasy salami i papryki oraz z pokruszonym serem pleśniowym. Do obu zapiekanek, a więc i tej z szynką i tej z salami możecie dorzucić pokrojone, suszone pomidory albo czarne oliwki. Dodadzą potrawie atrakcyjniejszego wyglądu i pełniejszego smaku.

Czytaj też:
Taką zapiekankę z kurczaka robię na kolację w 20 minut. Zrób ją, a zbierzesz same pochwały
Czytaj też:
Zamiast śmietany daję to do zapiekanki. Od tej wersji nie czuję ciężkości, a smakuje obłędnie