Czasami, by przygotować pyszną potrawę, wystarczy kilka prostych składników. Tak właśnie jest z tą zapiekanką makaronową. Przyrządzam ją, gdy z poprzedniego obiadu zostanie mi trochę makaronu. Zamiast go wyrzucać, mieszam z kilkoma dodatkami i wstawiam do piekarnika. To danie można podać na obiad lub kolację.
Jaki makaron jest najlepszy do zapiekanki?
Do zapiekanki najlepiej nadają się grubsze makarony. Mogą to więc być: rurki, świderki, kolanka, a nawet kokardki. Ważne by makaron nie był zbyt miękki. Inaczej bowiem w czasie zapiekania zmięknie na tyle, że straci kształt i stanie się niezbyt smaczny. Należy więc ugotować go co najwyżej al dente. Nie trzeba go hartować, czyli przelewać zimną wodą. Dzięki temu lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Jak zrobić ekspresową zapiekankę makaronową?
Gdy macie ugotowany makaron, tę zapiekankę robi się rzeczywiście ekspresowo. Wystarczy wymieszać go ze śmietanką, kawałkami szynki i startym serem. Po przełożeniu do naczynia do zapiekania wierzch makaronu również warto posypać startym serem. Dzięki temu po zapieczeniu potrawa będzie soczysta i pełna smaku.
Przepis: Ekspresowa zapiekanka makaronowa
Makaron zapiekany na obiad lub kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 525 w każdej porcji
Składniki
- 250 g grubszego makaronu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 150 g szynki w plasterkach
- 150 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, przestudź. Plasterki szynki pokrój w paski.
- Łączenie składnikówMakaron wymieszaj ze śmietanką, szynką i 2/3 startego sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- ZapiekanieMakaron z dodatkami przełóż do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Zapiekanka będzie miała pełniejszy smak, jeśli makaron wymieszacie również z 1-2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku.
Inna wersja szybkiej zapiekanki makaronowej
Podobną, równie szybką zapiekankę makaronową możecie też przygotować z nieco innych składników. Ciekawą, bardziej wyrazistą wersję uzyskacie po wymieszaniu makaronu z paskami kiełbasy salami i papryki oraz z pokruszonym serem pleśniowym. Do obu zapiekanek, a więc i tej z szynką i tej z salami możecie dorzucić pokrojone, suszone pomidory albo czarne oliwki. Dodadzą potrawie atrakcyjniejszego wyglądu i pełniejszego smaku.
Czytaj też:
Taką zapiekankę z kurczaka robię na kolację w 20 minut. Zrób ją, a zbierzesz same pochwałyCzytaj też:
Zamiast śmietany daję to do zapiekanki. Od tej wersji nie czuję ciężkości, a smakuje obłędnie