Mama kroiła mortadelę i ekspresowo robiła z niej kotlety. Ta potrawa pamięta czasy PRL-u

Mama kroiła mortadelę i ekspresowo robiła z niej kotlety. Ta potrawa pamięta czasy PRL-u

Dodano: 
Kotlety z mortadeli
Kotlety z mortadeli Źródło:Shutterstock / Monika_1
Do wielu potraw z dzieciństwa mamy sentyment i chętnie zjemy je jeszcze raz. Takim daniem są z pewnością kotlety z mortadeli, które kiedyś często gościły na naszych stołach. Robiło się je szybko i łatwo.

W czasach, gdy sprzedaż wielu produktów była limitowana, a ich zakup graniczył z cudem, nasze mamy i babcie musiały wykazać się dużą pomysłowością. Miały bowiem za zadanie przygotować coś z niczego. Jednak trzeba przyznać, że jak zawsze, radziły sobie świetnie. Wymyślono wtedy dużo awaryjnych potraw, które nie tylko wyglądały, ale też smakowały. Jedną z nich były kotlety z mortadeli. A, że wędlina ta cały czas jest dostępna w sklepach, nic nie stoi na przeszkodzie, by ten rarytas z PRL-u przygotować i dziś.

Co to jest mortadela?

Mortadela to tradycyjna włoska wędlina, która popularna jest w wielu krajach. Jest to rodzaj kiełbasy drobno rozdrobnionej, konsystencją przypominająca parówki, lecz o średnicy ok. 10 cm i więcej. Zwykle robi się ją z mięsa wieprzowego, może mieć też dodatek mięsa drobiowego czy wołowiny. W mortadeli charakterystyczne są kawałki tłuszczu, czasem też np. oliwek, orzechów pistacjowych. W czasie produkcji mięso zostaje zmielone, przyprawione i wtłoczone do osłonek, w których powinno przez jakiś czas dojrzewać, dla uzyskania pełnego smaku. Wędlina ta jest ceniona za delikatny smak i konsystencję. Można ją dodawać do kanapek, przekąsek, sałatek.

Jak zrobić kotlety z mortadeli?

Kotlety z mortadeli robi się ekspresowo, bo wystarczy ją pokroić w plastry, obtoczyć w panierce i usmażyć.

Przepis: Kotlety z mortadeli

Smażone plastry mortadeli panierowane w mące, jajku i tartej bułce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
525 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g mortadeli
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • ostra mielona papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie mortadeli i smażenie kotletówZ mortadeli usuń osłonkę. Kiełbasę pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Panieruj je w mące wymieszanej ze szczyptą ostrej papryki, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka będzie złocista.

Z czym podać kotlety z mortadeli?

To, co pierwsze przychodzi do głowy na widok kotletów z mortadeli, to podać je z ketchupem i frytkami. Co prawda nie będzie zbyt zdrowo, ale całkiem smacznie. Lżejsza kompozycja powstanie, gdy zaserwujemy te kotlety z ziemniakami, sosem np. tatarskim lub pieprzowym i dużą porcją surówki. Może to być surówka z pora, z młodej kapusty czy sałatka z pomidorów.

Czytaj też:
Robię te kotlety i podaję z domowymi frytkami. Są delikatniejsze niż schabowe
Czytaj też:
Tradycyjne kotlety z piesi kurczaka mogą się znudzić. Wtedy sięgam po te soczyste roladki