Do tych kapeluszy wkładam pyszny farsz. Robię prostą przekąskę z grilla, po którą wszyscy sięgają

Do tych kapeluszy wkładam pyszny farsz. Robię prostą przekąskę z grilla, po którą wszyscy sięgają

Dodano: 
Nadziewane kapelusze pieczarek
Nadziewane kapelusze pieczarek Źródło:Shutterstock / hlphoto
Faszerowane pieczarki to idealna przystawka oraz dodatek np. do ziemniaków z grilla. Gdy raz je zrobisz, będziesz sięgać po ten przepis często. Goście, których zapraszam na grilla, zajadają się tymi pieczarkami.

Nadziewane kapelusze pieczarek to efektowne danie, które pięknie prezentuje się na talerzach i jest smaczne. A do tego zrobienie ich jest proste. Zapewniam, że przygotowanie pieczarek do pieczenia bądź grillowania nie wymaga wiele czasu. Ja przygotowuję nadziewane kapelusze pieczarek z wieloma farszami, ale dzisiaj podzielę się przepisem na pieczarki nadziewane pikantnym farszem na bazie mięsa mielonego, które świetnie komponuje się ze smakiem pieczarek.

Jak zrobić nadziewane kapelusze pieczarek?

Aby przygotować nadziewane kapelusze pieczarek, potrzebujesz nie tylko grzybów (im większe, tym lepsze), ale także kilku podstawowych składników m.in. dobrej jakości mięsa mielonego, papryki, cebuli czosnku i sera żółtego oraz przypraw.

Nadziewane kapelusze pieczarek z poniższego przepisu możesz upiec w piekarniku lub na grillu. Polecam faszerować lekko podsmażone lub podpieczone kapelusze pieczarek – wstępna obróbka termiczna grzybów pozwala skrócić czas pieczenia/grillowania i zapobiega nadmiernemu wysychaniu potrawy. Nadziewane kapelusze pieczarek możesz również usmażyć na patelni do miękkości.

Z poniższego przepisu przygotujesz 12 dużych pieczarek faszerowanych. Proporcje składników farszu zostały dopasowane do liczby pieczarek w przepisie. Do farszu dodaj trzonki oderwane od kapeluszy pieczarek i usunięte blaszki.

Przepis: Kapelusze pieczarek nadziewane mięsem

Faszerowane pieczarki to przekąska idealna na wiele okazji i pyszny dodatek do dań. Z tego przepisu zrobisz kapelusze pieczarek nadziewane ostrym farszem z mięsem mielonym. Oczywiście ostrość dania łatwo dostosujesz do swoich preferencji. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, a także zioła i przyprawy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 12 dużych pieczarek

Na ostry farsz:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie pieczarekPieczarki dokładnie oczyść i obierz. Oderwij nóżki oraz wydrąż blaszki. Usunięte części grzybów drobno posiekaj.
  2. Smażenie kapeluszy pieczarekNa patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła (opcjonalnie oleju do smażenia). Smaż kapelusze pieczarek po 2-3 minuty z każdej strony. Kapelusze grzybów powinny lekko się zrumienić. Podsmażone kapelusze pieczarek przełóż na wyłożony papierem do pieczenia talerz, odsącz z nadmiaru tłuszczu, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wskazówka: możesz pominąć podsmażanie kapeluszy grzybów i wydłużyć czas pieczenia nadziewanych kapeluszy pieczarek.
  3. Przygotowanie składników farszuCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój 1/2 papryki w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  4. Smażenie składników farszuNa patelnię po smażeniu pieczarek dodaj 2 łyżki masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj drobno posiekane nóżki i blaszki pieczarek. Smaż 3-4 minuty na średnim ogniu. Dodaj ostrą i słodką paprykę i smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj mięso mielone, tymianek oraz słodką paprykę mieloną i podsmaż je razem z warzywami na średnim ogniu, żeby nie puściło wody. Wystarczy 5 minut smażenia. Gotowy farsz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj połowę posiekanej natki pietruszki. Pozostaw farsz do ostudzenia. Gdy będzie letni, dodaj połowę startego żółtego sera.
  5. Nadziewanie i pieczenie kapeluszy pieczarekPodsmażone kapelusze pieczarek wypełnij farszem. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw nadziewane kapelusze pieczarek do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp każdą pieczarkę pozostałym startym serem. Jeżeli pieczarki zaczynają mocno się rumienić z wierzchu, to przykryj je papierem do pieczenia lub pokrywą naczynia żaroodpornego.

Nadziewane kapelusze pieczarek podawaj gorące. Przed podaniem posyp potrawę pozostałą natką pietruszki.

Z czym podawać nadziewane kapelusze pieczarek?

Nadziewane farszem mięsnym kapelusze pieczarek możesz podawać jako samodzielną potrawę, przystawkę, przekąskę lub dodatek np. do ziemniaków i innych warzyw z grilla. Smak nadziewanych pieczarek podbija dodatek aromatycznych sosów np. sosu czosnkowego, sosu ziołowego lub sosu pomidorowo-paprykowego.

Ja polecam serwować faszerowane pieczarki z sałatką ziemniaczaną, która idealnie nadaje się na grilla.

Czytaj też:
Zmieniłem jeden składnik w papryce faszerowanej. Teraz danie wychodzi rewelacyjne
Czytaj też:
Najlepsze sałatki na grilla. Sprawdzone przez nas przepisy