Zmieniłem jeden składnik w papryce faszerowanej. Teraz danie wychodzi rewelacyjne
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Zmieniłem jeden składnik w papryce faszerowanej. Teraz danie wychodzi rewelacyjne

Dodano: 
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana Źródło:Shutterstock / wsf-s
Lubisz faszerowaną paprykę? Jeżeli tak, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Farsz z kolorowego ryżu, mięsa drobiowego i warzyw zachwyca bogatym smakiem.

Wcześniej nie przepadałem za faszerowaną papryką. Powodem był niewłaściwy ryż, który najczęściej trafiał do farszu. Większość osób też popełnia ten błąd, wykorzystując biały ryż długoziarnisty, który łatwo się rozgotowuje. Przez to farsz robi się brejowaty i psuje smak potrawy. Sprawia też, że ma ona nieapetyczny wygląd. Odkryłem jednak, że kulinarnej katastrofy możesz uniknąć, faszerując paprykę kolorowym ryżem. Mieszanka ryżu czarnego, czerwonego i parabolicznego to idealny wybór do zapiekania, bo te rodzaje ryżu trudno rozgotować. Kolorowy ryż różni się pod względem konsystencji od ryżu białego długoziarnistego – jest twardszy i nie skleja się po ugotowaniu.

Przepis: Papryka faszerowana

Faszerowane papryki to pomysł na zdrowy i pożywny obiad lub elegancką przekąskę na przyjęcie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Węgierska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże papryki

Na farsz:

  • 1 szklanka suchego ryżu kolorowego
  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 6 pieczarek
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 200 g sera mozzarella w kostce
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżki posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPrzygotowanie papryki Paprykę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij wierzch warzyw około 2 cm poniżej ogonków. Usuń gniazda nasienne oraz białe błonki z wnętrza papryki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Białą część pora (około 10 cm) umyj i pokrój w półplasterki. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Gotowanie ryżu1 szklankę suchego ryżu kolorowego ugotuj w 2 szklankach osolonej wody do miękkości. Ugotowany ryż odcedź na sitku.
  3. Przygotowanie serówSer mozzarella pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Żółty ser, który dobrze się topi, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso mielone z indyka z dodatkiem 1 łyżeczki wędzonej papryki. Mięso powinno się lekko zarumienić. Przełóż podsmażone mięso do miski. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj 1 łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Przełóż cebulę i czosnek do miski z podsmażonym mięsem. Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju i usmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Nie mieszaj grzybów zbyt często, bo puszczą wodę i zaczną się gotować. Pieczarki powinny się zrumienić. Do zrumienionych pieczarek dodaj pokrojonego pora i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do usmażonych pieczarek z porem przełóż mięso oraz cebulę i czosnek.
  5. Dodanie ryżu i kukurydzyDodaj na patelnię ryż i 1/2 szklanki odsączonej z zalewy kukurydzy. Jeżeli nie masz dużej, głębokiej patelni, to przełóż wszystkie składniki farszu do niskiego garnka z grubym dnem. Wymieszaj ryż z mięsem, cebulą, czosnkiem, porem i pieczarkami. Smaż 3-4 minuty na średnim ogniu, często mieszając.
  6. Dodanie pozostałych składników farszuDodaj 1 szklankę passaty pomidorowej i dokładnie wymieszaj. Smaż farsz jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, często mieszając. Dodaj cebulkę dymkę lub szczypiorek, oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki. Zdejmij przyprawiony farsz z palnika i pozostaw do przestygnięcia. Następnie do przestudzonego farszu (farsz nie musi być zimny) dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i wymieszaj.
  7. Nadziewanie paprykPrzygotowane wcześniej papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania. Do każdej papryki nałóż farsz i delikatni ubij łyżką. Farsz może wystawać z papryk, bo warzywa będą przykryte odciętymi wcześniej „czapeczkami”. Przykryj papryki i podlej 1/2 szklanki wody.
  8. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z faszerowanymi paprykami do piekarnika – nie przykrywaj naczynia do zapiekania pokrywką. Piecz papryki do miękkości – około 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij „czapeczki” z papryk i posyp wierzch farszu startym żółtym serem. Możesz zapiec papryki posypane żółtym serem bez „czapeczek”, jeżeli chcesz, żeby ser mocno się przypiekł.

Gotowe papryki faszerowane podawaj gorące.

Papryka faszerowana – przydatne wskazówki

Do faszerowania najlepiej nadają się szerokie, mięsiste papryki z długimi ogonkami. Możesz wybrać paprykę czerwoną, żółtą, pomarańczową lub zieloną (choć ta ostatnia może mieć nieco gorzki smak w porównaniu do papryk w pozostałych kolorach). Przygotowując paprykę faszerowaną na obiad, wybieram warzywa przynajmniej w dwóch kolorach, by danie ładnie się prezentowało.

Powyższy przepis na farsz możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki np. warzywa, zioła i przyprawy. Natomiast ryż kolorowy możesz zastąpić innym rodzajem ryżu, a także kaszą np. ugotowanym pęczakiem, kaszą jęczmienną lub kaszą gryczaną. Zachęcam do eksperymentowania.

Farsz możesz przygotować z dodatkiem pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka, a także mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego. Doskonale smakują również papryki z bezmięsnym farszem.

Czytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie da
Czytaj też:
Ten polski krupnik zachwyca bogatym smakiem i idealną konsystencją. Babcia zawsze zwracała uwagę na jeden szczegół