Gotowane ziemniaki to nie tylko idealny dodatek do obiadu. Możesz je wykorzystać także jako bazę do wielu sałatek m.in. sałatki na grilla
Jak zrobić pyszną sałatkę na grilla z gotowanych ziemniaków?
Sałatka ziemniaczana z poniższego przepisu zachwyca smakiem i nie wymaga wiele pracy – wystarczy nastawić ziemniaki w mundurkach i w czasie, gdy będą się gotowały oraz studziły, przygotować pozostałe składniki i sos.
Rada: w przepisie wykorzystuję czerwoną cebulę, ale zamiast niej możesz użyć białą cebulę lub szalotkę.
Przepis: Sałatka na grilla
Do potraw z grilla idealnie pasuje sałatka ziemniaczana z ogórkami i cebulą.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 10 średnich ziemniaków
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 1 średnia cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówWybierz ziemniaki o podobnej wielkości. Dokładnie umyj nieobrane ziemniaki letnią wodą, wyszoruj ich skórkę miękką szczotką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej i przełóż warzywa do garnka. Zalej ziemniaki gorącą wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki w mundurkach odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do przestygnięcia.
- Przygotowanie pozostałych składnikówOgórki kiszone oraz konserwowe pokrój w kostkę i przełóż na sitko, żeby ociekły z nadmiaru płynu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub cienkie piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szczypiorek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
- Obieranie i krojenie ziemniakówPrzestygnięte ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój w dużą kostkę.
- Przygotowanie sosuPołącz majonez z gęstym jogurtem naturalnym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony czosnek niedźwiedzi, sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny do smaku. Przykryj sos folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
- Łączenie składnikówPrzygotuj dużą miskę. Do miski dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, odsączone z nadmiaru płynu ogórki kiszone i ogórki konserwowe, cebulę, szczypiorek oraz sos. Wymieszaj składniki sałatki.
- ChłodzenieGotową sałatkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Z czym podawać ziemniaczaną sałatkę na grilla?
Sałatka ziemniaczana to doskonała propozycja na letnie przyjęcia w ogrodzie oraz pikniki na łonie natury – świetnie komponuje się ze smakiem grillowanej kiełbasy, kaszanki, karkówki, boczku, skrzydełek, szaszłyków oraz warzyw. Możesz ją również podawać do grillowanych ryb.
Schłodzoną sałatkę na grilla wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed podaniem, aby lekko się ogrzała.
Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do sałatek?
Nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się do sałatek. Aby uniknąć rozpadania się ziemniaków podczas gotowania, kup ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niewielkiej zawartości skrobi. Kupując ziemniaki pakowane, sprawdź, czy są to typowe ziemniaki sałatkowe. Doskonale smakuje sałatka ziemniaczana ze „starych” ziemniaków oraz ziemniaków młodych, których nie trzeba obierać po ugotowaniu. Przed przystąpieniem do gotowania młodych ziemniaków starannie je wyszoruj.
Sałatkę ziemniaczaną możesz robić przez cały rok i podawać ją jako samodzielną przekąskę (ja dodaję wówczas wysokiej jakości szynkę wędzoną lub smażony boczek) oraz dodatek do obiadu. W moim domu rodzinnym obowiązkowym obiadowym dodatkiem do pieczonego kurczaka oraz indyka jest sałatka z powyższego przepisu z dodatkiem białej fasoli.
Sałatka ziemniaczana na grilla bez majonezu i jogurtu
Ziemniaczana sałatka na grilla doskonale smakuje nie tylko z sosem na bazie majonezu i jogurtu. Możesz ją także podawać z sosem na bazie oliwy z oliwek, ostrej musztardy oraz wody z kiszonych ogórków. Taki sos wystarczy doprawić przed dodaniem do sałatki solą i świeżo zmielonym pieprzem.