Grillowanie warzyw jest coraz bardziej popularne i my uważamy, że to trend, za którym warto podążać. Nawet jeśli oddasz wszystko za karkówkę z rusztu, to dodatek warzyw sprawi, że będzie smakowała jeszcze lepiej. Warzywa z grilla to nie tylko kawałki papryki, cebula czy popularna cukinia. Próbowałeś kiedyś położyć na grillu pomidory albo rzodkiewki? Podpowiadamy, jak to zrobić.
Pięć nietypowych warzyw na grilla
Skorzystaj z naszych inspiracji, aby zaskoczyć swoich bliskich.
Kapusta
Grillowana kapusta ma szansę stać się przebojem tego sezonu. Aby ją dobrze przyrządzić, należy kapustę pokroić na plastry lub ćwiartki (mniejsze, młode główki można na połówki). Kapustę trzeba porządnie skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem, można także dodać mielony kminek. Na koniec warto na każdy kawałek kapusty wrzucić odrobinę masła.
Pomidory
Na grilla można wrzucić praktycznie każde pomidory. Efektownie będą wyglądały pomidorki na gałązkach albo pomidory koktajlowe nadziane na patyczki lub gałązki rozmarynu. Większe pomidory najlepiej przekroić przed grillowaniem na połówki.
Rzodkiewki
To warzywo rzadko kojarzone z grillem, a pieczone na grillu rzodkiewki to jedne z najlepszych warzyw. Można z nich zrobić efektowne warzywne szaszłyki albo dorzucić je do grillowanych mięs. Same w sobie są idealnym dodatkiem do mięsa czy grillowanych ryb.
Buraki
Upieczone są intensywne w smaku i przyjemnie słodkie. Buraczki należy pokroić na mniejsze części i obficie skropić oliwą. Doskonale na grilla nadają się młode buraki, które można układać na ruszcie razem z zieloną częścią.
Grillowany kalafior
To klasyk na wegańskich grillach, ale wciąż jeszcze nie do końca odkryty przez fanów mięsnych dań z grilla. Pokrojony w plastry kalafior, grillowany niczym stek, może dotrzymać na talerzu towarzystwa karkówce albo mięsnym szaszłykom. Oczywiście bardzo polecamy go także jako samodzielne danie. Grube plastry kalafiora przed położeniem na ruszt warto zamarynować w oliwie i ulubionych przyprawach.
To oczywiście nie są wszystkie warzywa, które świetnie sprawdzą się w wersji grillowanej. Na ruszcie możesz m.in. położyć:
- szparagi,
- młodą marchewkę,
- kukurydzę,
- brokuły,
- ziemniaki,
- papryczki chilli,
- plastry selera.
Jak grillować warzywa?
Warzywa na grilla można tak naprawdę dowolnie łączyć i zrobić z nich prawdziwe kulinarne perełki. Zamiast rzuconych na talerz warzyw, zrób z nich kolorowe szaszłyki (nadziej na patyki np. rzodkiewki, pomidorki, kawałki kolorowej papryki, cebulę, cukinię i kawałki buraka). Warto pamiętać, że warzywa dokładnie tak jak mięso, lubią przyprawy i marynaty. Zwykle wystarczy tu dobra oliwa z oliwek i proste przyprawy, ale możesz też puścić wodze fantazji i np. kalafiora zamarynować w curry (bardzo polecamy) a kapustę natrzeć oliwą z posiekaną papryczką chilli, sproszkowaną słodką papryką i skórką otartą z cytryny). Jeśli chcesz, aby warzywa pięknie się skarmelizowały, posmaruj je pod koniec grillowania odrobiną masła albo marynatą z oliwy i miodu.
Warzywa zwykle potrzebują też nieco mniej czasu, niż mięso (szczególnie takie jak cukinia, pomidory, rzodkiewki czy szparagi). Do grillowanych warzyw idealnie pasują wszelkiego rodzaju sosy na bazie jogurtu czy śmietany np. koperkowy lub czosnkowy. Do takich sosów warto dodać też odrobinę skórki otartej z cytryny lub limonki.
Czytaj też:
Idealne tzatziki robię w 15 minut. Bez tego sosu nie wyobrażam sobie pieczonych i grillowanych dańCzytaj też:
Nie tylko karkówka i kaszanka. Oniemiejesz, gdy zjesz te produkty prosto z grilla