Frytki coraz częściej zastępują nam gotowane ziemniaki. I rzeczywiście są smaczne, ale też bardzo kaloryczne. Smaży się je bowiem na tłuszczu, który w sporych ilościach chłonie skrobia zawarta w ziemniakach. To sprawia, że dodatek ten mocno podbija kaloryczność całego posiłku. Na dodatek w czasie smażenia powstają w ziemniakach szkodliwe związki. Lepiej więc zrobić pieczone frytki z lżejszego warzywa, jakim jest cukinia.
Wartość odżywcza cukinii
Cukinia to warzywo delikatne w smaku, o niskiej kaloryczności. 100 g cukinii dostarcza tylko ok. 17 kcal. A to dlatego, że składa się głównie z wody i zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczów. Dostarcza nam też trochę błonnika i białka. Jest dobrym źródłem witaminy A, C, K i witamin z grupy B, a także potasu i magnezu. Jej skórka kryje w sobie przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Jak zrobić pieczone frytki z cukinii?
Frytki z cukinii można upiec saute, jednak panierka kokosowa doda im przyjemnego smaku i chrupkości.
Przepis: Frytki z cukinii
Pieczone frytki z cukinii z dodatkiem wiórków kokosowych
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 2 młode cukinie
- 1/2 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Krojenie i panierowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój ją w grube plastry, a potem w słupki. Panieruj w mące z dodatkiem soli i pieprzu, potem w rozkłóconym jajku i na końcu w wiórkach kokosowych.
- Pieczenie frytekFrytki z cukinii ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem. Piecz ok. 20 minut w 210 stopniach Celsjusza. W tym czasie frytki 2-3 razy obróć, by równomiernie się zrumieniły.
Wskazówka: Tak przygotowane frytki z cukinii można podać jako dodatek do obiadu lub zaserwować z sosem, jako samodzielną przekąskę.
Inne wersje frytek z cukinii
Zamiast wiórków kokosowych, do obtoczenia frytek z cukinii można wykorzystać tartą bułkę czy płatki kukurydziane. Te drugie wcześniej warto nieco pokruszyć, by lepiej przylegały do warzywa. Frytki z cukinii można obtoczyć tylko w mące kukurydzianej, a potem skropić olejem. Dzięki temu na ich powierzchni powstanie chrupiąca skórka. Oczywiście pokrojoną w słupki cukinię można też upiec bez żadnych dodatków, ewentualnie skropioną lub wymieszaną z olejem. Dzięki temu warzywo ładnie się przyrumieni.
Czytaj też:
Moje dzieci wolą kolorowe frytki z piekarnika od tych z McDonald's. Są zdrowsze i o wiele tańsze. Poznaj ich sekretCzytaj też:
Te ziemniaki z patelni to hit w moim domu. Tani obiad zrobisz w pół godziny