Te ziemniaki z patelni to hit w moim domu. Tani obiad zrobisz w pół godziny
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Te ziemniaki z patelni to hit w moim domu. Tani obiad zrobisz w pół godziny

Dodano: 
Smażone ziemniaki
Smażone ziemniaki Źródło:Shutterstock / Karl Allgaeuer
Smażone ziemniaki to mój sposób na szybki i tani obiad, który smakuje każdemu. Takie ziemniaki z patelni można zrobić na kilka sposobów, ja podaję swój ulubiony.

Tani obiad w pół godziny? Jeśli słyszę takie hasło, to od razu myślę o smażonych ziemniakach z cebulką i przyprawami. Robi się je bardzo łatwo – u mnie są wtedy najczęściej głównym daniem (w domu lubimy je jeść na obiad lub kolację), ale mogą też być dodatkiem do obiadu.

Jak zrobić smażone ziemniaki?

Ja do smażenia wykorzystuję dobrej jakości oliwę z oliwek, ale może to być także olej rzepakowy albo np. olej z pestek winogron. Ponieważ ziemniaki muszą być chwilę na patelni, aby zmiękły, nie dodaję cebulki od razu – jeśli dodasz ją na początku, będzie się przypalać i stanie się gorzka. Z tego samego powodu czosnek dodaję dopiero na sam koniec. Dzięki temu ziemniaki są lekko pikantne i pięknie pachną czosnkiem.

Ważne, aby ziemniaczki pokroić w plasterki równej grubości, wówczas usmażą się w jednym czasie. W zależności od rodzaju ziemniaków i ich grubości, smażenie zajmuje 15-25 minut. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, możesz po wstępnym przesmażeniu i dorzuceniu cebulki, podlać ziemniaki białym wytrawnym winem lub dowolnym bulionem (musi wówczas odparować i wtedy ziemniaki są gotowe i idealnie miękkie).

Przepis: Smażone ziemniaki

Prosty sposób na sycący obiad z ziemniaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • łyżeczka kminku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  2. Smażenie ziemniakówNa patelni rozgrzej sporą ilość oliwy (dno patelni powinno być przykryte). Wrzuć ziemniaki, kminek i gałązki rozmarynu. Dopraw solą. Smaż ok. 10 minut, mieszając cały czas. Dodaj cebulę i smaż ok. 5 minut. Przykryj ziemniaki i duś, aż będą miękkie, co jakiś czas koniecznie mieszaj. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dopraw pieprzem i podawaj.

Ziemniaki w takiej wersji lubię podawać z dodatkiem jedynie sosu jogurtowego z czosnkiem i koperkiem. Ale pasują tu również inne sosy i dodatki, także surówki – np. z kiszonej kapusty albo z marchewki.

Smażone ziemniaki możesz doprawiać według własnego uznania. Jeśli nie lubisz kminku – pomiń ten składnik. Razem z cebulą na patelnię można też wrzucić łyżkę masła. To podkręci smak ziemniaków i sprawi, że ładnie się skarmelizują.

Ziemniaki smażone z boczkiem

Jeśli lubisz mieć mięso w obiedzie, dodaj do ziemniaków wędzony boczek. Wówczas boczek wystarczy pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni chwilę przed wrzuceniem na nią ziemniaków (chodzi o to, aby z boczku wytopił się tłuszcz) i potem smaż już wszystko razem, dokładnie tak, jak w przepisie.

Czytaj też:
Ugotuj, rozgnieć i upiecz na złoto. To najlepsza wersja pieczonych ziemniaków
Czytaj też:
Idealne tzatziki robię w 15 minut. Bez tego sosu nie wyobrażam sobie pieczonych i grillowanych dań