Kupne wędliny albo są bardzo drogie, albo mają niską jakość. Te drugie psują się na tyle szybko, że strach po nie sięgać. Dlatego nie ma się co zastanawiać, tylko od czasu do czasu po prostu przygotować coś samemu. Ci co raz spróbowali domowej wędliny, robią ją regularnie. Zwykle z pomocą małej wędzarni, choć wcale nie jest to konieczne. Można np. ugotować lub upiec szynkę i schab i po wystudzeniu kroić je w cienkie plasterki do pieczywa. Można też skorzystać z naszego przepisu na wędlinę dojrzewającą. Jej przygotowanie jest proste jak drut.
Co to jest wędlina dojrzewająca?
Do najsłynniejszych wędlin dojrzewających należy szynka parmeńska, szynka iberyjska czy salami toskańskie. Ich produkcja polega na nasoleniu świeżego mięsa, ewentualnie na jego marynowaniu w odpowiedniej kompozycji przypraw, a potem suszeniu. Proces suszenia i dojrzewania przebiega w odpowiedniej temperaturze i wilgotności i może trwać nawet do kilku lat. Po tym czasie uzyskujemy wędlinę, która zawiera niewiele wody i w związku z tym jest bardzo trwała.
Domową wędlinę dojrzewającą robi się na podobnej zasadzie, tyle, że o wiele krócej. A to dlatego, że używamy zwykle o wiele mniejszych kawałków mięsa. Mięso maceruje się w cukrze, soli i ulubionych przyprawach, a potem poddaje suszeniu w suchym i przewiewnym miejscu. Sól można też wymieszać z solą peklującą, co zwiększy trwałość wędliny i lepiej zachowa kolor mięsa. Jednak wędlina nie będzie już tak naturalna.
Jak zrobić domową polędwiczkę dojrzewającą?
By w czasie suszenia mięso miało dostęp powietrza, trzeba je umieścić w siatce do wędlin albo w nowej pończosze. Tak „zapakowane” należy zawiesić w przewiewnym miejscu, np. na klamce kuchennej szafki.
Przepis: Polędwiczka dojrzewająca
Domowa polędwiczka suszona
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 168 godz.
- Liczba porcji
- 25
- Liczba kalorii
- 40 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 4-5 łyżek cukru
- 2-3 łyżki soli gruboziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 łyżki mielonej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania
- Macerowanie mięsa w cukrze i soliPolędwiczkę oczyść z błon i tłuszczu, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz ją w cukrze, włóż do szklanego pojemnika, wstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie mięso opłucz z cukru, osusz. Obtocz je w soli, znów umieść w szklanym pojemniku i wstaw na dobę do lodówki.
- Macerowanie w przyprawachPolędwiczkę dokładnie opłucz z soli, osusz. Ząbki czosnku przepuść przez praskę, natrzyj nimi mięso. Obtocz je w mieszance papryki i ziół, ponownie wstaw na dobę do lodówki.
- Suszenie polędwiczkiPo dobie leżakowania w lodówce polędwiczkę przełóż do nowej pończochy lub siatki wędliniarskiej. Zawieś ją w przewiewnym, niezbyt ciepłym miejscu, np. w kuchni, ale nie blisko kuchenki czy kaloryfera. Pozostaw ją tak na 5-6 dni. Po tym czasie polędwiczkę dobrze schłodź, podawaj krojoną w cienkie plasterki.
Wskazówka: W czasie suszenia i dojrzewania mięso trzeba regularnie oglądać. Jeśli pojawią się zawilgocenia na jego powierzchni, oznacza to, że warunki suszenia nie są odpowiednie i należy je zmienić.
Jakie inne wędliny można zrobić w podobny sposób?
Podobnie, jak polędwiczkę dojrzewającą można zrobić schab, karkówkę, szynkę czy boczek. Polędwiczkę robi się jednak szybciej, bo jest cieńsza. W związku z tym szybciej przenika przyprawami, a potem szybciej się suszy.
Pamiętajcie jednak, by mięso przeznaczone na wędlinę suszoną zawierało jak najmniej tłuszczu. Tłuszcz bowiem dość szybko psuje się w temperaturze pokojowej, tzn. w czasie suszenia i dojrzewania w domowych warunkach.
Czytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleńCzytaj też:
Jak zrobić soczystą szynkę? 5 sprawdzonych sposobów, które zapobiegają wysychaniu mięsa