Frytki to zarówno pyszna przekąska, jak i dodatek do różnych dań. Najlepsze są te przygotowywane w domu, bo nie tylko można kontrolować skład potrawy, ale także dopasować jej smak do indywidualnych potrzeb. Moja rodzina lubi frytki z różnymi przyprawami.
Jak „odchudzić” domowe frytki?
Frytki wyśmienicie smakują nie tylko smażone w głębokim tłuszczu, ale także przygotowane w piekarniku i frytkownicy beztłuszczowej. W swoim przepisie korzystam z frytkownicy beztłuszczowej. Ma to swoje zalety – frytki są gotowe w krótszym czasie niż w przypadku pieczenia w piekarniku oraz wychodzą wyjątkowo chrupiące z wierzchu i kremowe w środku. Jeśli korzystasz z piekarnika, to przygotowane frytki piecz przez około 35–40 minut w temperaturze 200°C, najlepiej z funkcją termoobiegu. Aby były bardziej chrupiące, po 20 minutach warto je delikatnie przemieszać. Można także użyć minimalnej ilości oleju lub całkowicie z niego zrezygnować. Dzięki takim rozwiązaniom frytki będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne.
Jak zrobić frytki z przyprawą siedmiu smaków?
Frytki z przyprawą siedmiu smaków są proste w przygotowaniu. Wystarczy dodać aromatyczną mieszankę przypraw pod sam koniec obróbki termicznej i gotowe!
Na frytki wybieram ziemniaki typu kulinarnego B (ziemniaki ogólnoużytkowe o podobnej zawartości skrobi i wody). Ziemniaki kroję w cienkie słupki, a następnie kilka razy płuczę w zimnej wodzie i starannie osuszam. Tak przygotowane warzywa skrapiam olejem do smażenia, mieszam i wkładam do pojemnika frytkownicy beztłuszczowej. Możesz również ułożyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku lub usmażyć w tradycyjny sposób. Jeżeli chcesz zrobić tradycyjnie smażone frytki z przyprawą siedmiu smaków, to odsączone z nadmiaru tłuszczu ziemniaki oprósz mieszanką przypraw i wymieszaj.
Porada: przyprawa siedmiu smaków jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Proponuję na początek dodać 2 szczypty mieszanki przypraw i ewentualnie zwiększyć ilość dodatku po wyjęciu ziemniaków z frytkownicy.
Przepis: Frytki z przyprawą siedmiu smaków
Pyszna przegryzka i aromatyczny dodatek, pasujący do wielu dań.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 216 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Wypłucz pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie. Zmieniaj wodę, aż przestanie być mętna. Wypłukane ziemniaki wyłóż na sitko i pozostaw do odcieknięcia, a następnie starannie osusz na bawełnianej ściereczce lub papierowym ręczniku. Osuszone frytki skrop olejem i wymieszaj.
- SmażenieUsmaż frytki we frytkownicy beztłuszczowej – czas smażenia: 20 minut; temperatura: 200 stopni Celsjusza. Podczas smażenia kilka razy potrząśnij pojemnikiem, żeby frytki się wymieszały.
- Dodanie przyprawy siedmiu smakówNa 2 minuty przed końcem smażenia dodaj przyprawę siedmiu smaków i wymieszaj.
Gotowe frytki możesz doprawić do smaku solą.
Z czym podawać frytki z przyprawą siedmiu smaków?
Frytki z przyprawą siedmiu smaków podaję z dodatkiem majonezu, ketchupu, sosu czosnkowego, jogurtowo-ziołowego lub tysiąca wysp. Serwuję je również jako dodatek m.in. do:
- smażonych i pieczonych polędwiczek z kurczaka w panierce z dodatkiem sezamu,
- smażonej, pieczonej i grillowanej ryby,
- domowych burgerów,
- pieczonego kurczaka,
- kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym,
- pieczeni ze schabu.
Czytaj też:
Placki ziemniaczane, które się nie rozpadają. Metoda 1:1 daje chrupiący środek i złote brzegiCzytaj też:
Ta cukinia w chrupiącej panierce to przekąska idealna. Sekret to aromatyczny ser