W sezonie na borówki ten sernik na zimno robię raz w tygodniu. Spróbuj deseru idealnego na lato

W sezonie na borówki ten sernik na zimno robię raz w tygodniu. Spróbuj deseru idealnego na lato

Dodano: 
Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno z borówkami Źródło: Shutterstock / Izumi33
Sernik bez pieczenia to deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale także orzeźwia. Zapraszam po przepis na obłędne ciasto z domową galaretką borówkową i świeżymi owocami.

Sernik na zimno można przygotować z różnymi owocami świeżymi oraz domową galaretką na bazie musu owocowego. Latem często przygotowuję to ciasto nie tylko w klasycznej wersji, czyli z truskawkami, ale także z aromatycznymi borówkami.

Jak zrobić sernik na zimno z borówkami?

Spód sernika na zimno z borówkami robię ze zmielonych herbatników pełnoziarnistych i roztopionego masła. Możesz również użyć zmielonych herbatników maślanych, herbatników kakaowych, krakersów, sucharków lub wyłożyć formę całymi herbatnikami/biszkoptami.

Masę serową przygotowuję z twarogu sernikowego w wiaderku, serka mascarpone i śmietanki kremówki 36%. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru, możesz zrezygnować z dodawania mascarpone oraz śmietanki i użyć 1 kg twarogu sernikowego. Dodanie serka mascarpone i ubitej na sztywno śmietanki sprawia, że masa ma bardzo delikatny smak i nie wymaga dodawania dużej ilości cukru.

Masę serową zagęszczam żelatyną. Możesz zrezygnować z tego składnika i dodać 2 tabliczki rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady białej (dodając czekoladę, zrezygnuj z dodawania cukru). Czekolada po zastygnięciu ustabilizuje masę.

Przepis: Sernik na zimno z borówkami

Jeden z lepszych deserów na lato.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
452 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 300 g herbatników pełnoziarnistych
  • 120 g roztopionego masła

Na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Na galaretkę borówkową:

  • 800 ml zmiksowanych borówek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 75 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 150 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył lub rozdrobnij wałkiem. Wymieszaj pokruszone herbatniki z wystudzonym masłem – masa na spód sernika powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłóż tortownicę o średnicy 24-26 cm papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno formy dodaj herbatniki z masłem i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni, mocno uklepując. Formę ze spodem sernika wstaw do lodówki na czas przygotowywania galaretki i masy serowej.
  2. Przygotowanie galaretki borówkowejŻelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj kilka łyżek musu borówkowego, zmiksuj, a następnie dodaj do reszty borówek i miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Wskazówka: borówki możesz dosłodzić do smaku. Wstaw naczynie z galaretką do lodówki lub zamrażalnika, żeby szybko stężała (powinna mieć konsystencję gęstego kisielu).
  3. Przygotowanie masy serowejŻelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Twaróg sernikowy, serek mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy umieść w misce i miksuj, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą na sztywno śmietankę. Dodaj 2-3 łyżki masy do żelatyny, zmiksuj i połącz z resztą składników.
  4. WykonanieNa schłodzony spód wyłóż masę serową i wyrównaj wierzch łyżką lub silikonową szpatułką. Na masę serową wyłóż tężejącą galaretkę borówkową i ułóż świeże owoce. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Sernik na zimno z borówkami podaję mocno schłodzony.

Jak zrobić domową galaretkę z musu owocowego?

Domowa galaretka z musu owocowego zachwyca bogatym smakiem i nie zawiera zbędnych dodatków. Przygotowując mus ze słodkich owoców, nie trzeba dodawać białego cukru, więc jest również bardzo zdrowo. Galaretkę z musu borówkowego (doskonale sprawdzą się też inne owoce np. maliny, truskawki, wiśnie, morele, brzoskwinie, jabłka, gruszki, śliwki) przygotujesz, dodając 4 łyżeczki żelatyny na 800 ml zmiksowanych owoców. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę, miksuję z niewielką ilością musu i łączę z resztą owoców. Tak przygotowaną galaretkę wstawiam do lodówki, żeby lekko stężała.

Wskazówka: do musu owocowego możesz również dodać gotowe galaretki (2 opakowania na 800 ml zmiksowanych owoców), ale w tym przypadku trzeba wsypać galaretki do gorącego musu i mieszać, aż się rozpuszczą.

Czytaj też:
Ten deser bez pieczenia zawsze znika pierwszy ze stołu. Zrób go w 40 minut i zachwyć gości
Czytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszka