Sałatka gyros z kurczakiem to HIT każdej imprezy. Zrobisz ją z prostych składników w mniej niż godzinę
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Sałatka gyros z kurczakiem to HIT każdej imprezy. Zrobisz ją z prostych składników w mniej niż godzinę

Dodano: 
Sałatka gyros
Sałatka gyros Źródło:Shutterstock / PawelKacperek
Sałatka gyros to nie tylko idealny wybór na imprezę, ale także potrawa, którą możesz z powodzeniem zastąpić obiad lub kolację. Sprawdź, jak przygotować pożywną sałatkę gyros.

Sałatka gyros z wyrazistym w smaku smażonym kurczakiem to jedna z obłędnie pysznych i bardzo popularnych sałatek warstwowych. Robię ją na każdą domową imprezę i jako pierwsza znika ze stołu. Lubię ten przepisów również za to, że składniki sałatki gyros z kurczakiem mogę wykorzystać do przygotowania pysznych tortilli.

Rada: w przepisie na liście składników podaję opakowanie przyprawy gyros, ale możesz samodzielnie przygotować przyprawę gyros. W tym celu połącz młotkowane ziarna kolendry, mieloną gorczycę, słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano, rozmaryn, tymianek, sól, granulowany czosnek i kozieradkę.

Przepis: Sałatka gyros

Sałatka gyros z soczystymi kawałkami kurczaka i chrupiącymi warzywami smakuje świetnie i pięknie prezentuje się w szklanej salaterce.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 800 g filetów z kurczaka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średnia papryka zielona
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 1 średnia cebula biała lub czerwona
  • pęczek szczypiorku

Na marynatę do mięsa:

  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 3 łyżki oleju

Na sos czosnkowy:

  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaFilety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błon. Pokrój mięso w niewielką kostkę lub cienkie paseczki. Pokrojone mięso przełóż do miski. Dodaj przyprawę gyros oraz olej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki sałatki gyros.
  2. Krojenie warzywOgórka zielonego umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę białą/czerwoną pokrój w kostkę lub piórka. Czosnek bardzo drobno posiekaj, zetrzyj na tarce o małych oczkach lub przeciśnij przez praskę. Pomidory malinowe sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół. Jeżeli mają dużo nasion, to usuń je za pomocą łyżki. Pokrój pomidory w kostkę. Pomidory malinowe możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi, których nie trzeba obierać ze skórki – pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń nasiona oraz białe błonki. Pokrój paprykę w kostkę lub cienkie paseczki. Kukurydzę odsącz na sitku. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Kapustę pekińską (opcjonalnie sałatę lodową) umyj, osusz i drobno poszatkuj.
  3. Przygotowanie sosuMajonez i jogurt naturalny przełóż do miseczki. Wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym i drobno posiekanym, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Gotowy sos wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  4. Smażenie mięsaNa suchej, mocno rozgrzanej patelni, usmaż obtoczone w oleju oraz przyprawie gyros kawałki mięsa. Smaż filety z kurczaka przez około 10-15 minut, do momentu, aż staną się miękkie. Na początku obsmaż mięso na dużym ogniu, żeby nie puściło soku, a gdy zacznie się rumienić, zmniejsz moc palnika i smaż na średnim ogniu, często mieszając. Usmażone mięso zdejmij z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz lub półmisek. Pozostaw mięso do ostygnięcia.
  5. Łączenie składnikówPrzygotuj salaterkę o średnicy 20-22 cm. Wkładaj kolejno usmażonego kurczaka, cebulę, warstwę sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, świeże ogórki, ogórki konserwowe, czerwoną i zieloną paprykę, sos czosnkowy i poszatkowaną kapustę lub sałatę lodową. Możesz zmienić kolejność warstw sałatki gyros. Wierzch sałatki udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Sałatkę gyros podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami z bagietki pszennej. Możesz też spróbować przepisu mojej babci na podpłomyki. To dawne słowiańskie „pieczywo” zrobisz dosłownie w 20 minut, a będzie idealnie pasowało do tej przekąski.

Sałatka gyros – przydatne wskazówki

Warstwowa sałatka gyros to dobry wybór, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni. Łatwo ją modyfikować, a oto kilka moich propozycji:

  • Do sosu czosnkowego możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub posiekany koperek.
  • Zamiast sosu czosnkowego możesz dodać sos tzatziki, czyli grecki dip, którego głównymi składnikami są starty ogórek, czosnek, gęsty jogurt grecki, oliwa z oliwek oraz przyprawy takie jak koperek, mięta, sól i pieprz.
  • Jeżeli zamarynujesz kurczaka na 1-2 godziny przed smażeniem, to mięso będzie miało bardziej wyrazisty smak.
  • Do sałatki gyros możesz dodać także inne składniki np. pokrojonego w półplasterki i nasolonego lub sparzonego wrzątkiem pora i świeżą papryczkę chilli. Aby dodać sałatce chrupkości, wierzch możesz posypać prażonymi pestkami słonecznika.
  • Pomiędzy warstwami sałatki możesz dodać ostry ketchup.
  • Spróbuj również wykorzystać sałatkę gyros jako farsz do pszennej tortilli lub chlebków pita.

Czytaj też:
Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis kuchni polskiej, z którego korzystały nasze babcie
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię tę sałatkę warstwową. To nasza ulubiona rodzinna kolacja