Zamiast kanapek robię tę sałatkę warstwową. To nasza ulubiona rodzinna kolacja
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zamiast kanapek robię tę sałatkę warstwową. To nasza ulubiona rodzinna kolacja

Dodano: 
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa Źródło:Shutterstock / anmbph
Słyszeliście już o sałatce warstwowej? Od klasycznej różni się tym, że składników nie miesza się, a usypuje warstwowo w salaterce. Potrawa wygląda więc tajemniczo, co bardzo zachęca do jedzenia.

Sałatka warstwowa zwykle kojarzy się ze świętami. Najpopularniejsza, zawierająca śledzie i buraki, pojawia się często na bożonarodzeniowym stole. Jednak przygotowanie takiej sałatki jest na tyle proste, że można ją zrobić i bez większej okazji. Ja na przykład często robię sałatkę warstwową na kolację. Może wymaga nieco więcej pracy, niż zrobienie kanapek, ale wszyscy zjadają ją ze smakiem. Dla dzieci jest to taka potrawa-niespodzianka. Nigdy bowiem nie są pewne, co ukryłam pod warstwą żółtego sera. I chyba dlatego tak chętnie ją jedzą.

Z jakich składników przygotować sałatkę warstwową?

Sałatka warstwowa niejedno ma imię. Można ją bowiem przygotować z przeróżnych składników. Warto oczywiście skomponować je smakowo, kolorystycznie, a także pod względem wartości odżywczej. Dobrze bowiem, by znalazły się w niej nie tylko bogate w białko mięsa czy wędliny, ale też pełne witamin warzywa oraz owoce, zielenina, a także trochę sosu.

Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać składniki, które właśnie ma się pod ręką. Jeśli więc zostało wam z obiadu trochę ryżu, możecie zrobić z niego warstwę. Podobnie jest z jajkami ugotowanymi na twardo czy plasterkami szynki, które nie cieszą się zainteresowaniem. Po posiekaniu i ułożeniu warstwowo, składniki te zamienią się w pyszną całość i szybko znikną z talerzy.

Przepis na moją sałatkę warstwową

Dziś moją sałatkę zrobiłam w ceramicznej salaterce. By wyglądała bardziej apetycznie, przed wysypaniem warstw, wyłożyłam ją liśćmi sałaty.

Przepis: Sałatka warstwowa

Sałatka z kurczakiem, ananasem i żółtym serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ugotowane, usmażone lub upieczone filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu ugotowanego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 8 łyżek majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówFilet z kurczaka pokrój w sporą kostkę. Kukurydzę i ananas odsącz z zalewy. Jajka obierz, drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Ser zetrzyj na małych oczkach.
  2. Wykańczanie sałatkiSalaterkę wyłóż liśćmi sałaty. Połowę kurczaka wysyp na dno salaterki. Przykryj warstwą ryżu, ananasa i połową kukurydzy. Wyłóż połowę majonezu, posyp jajkiem i szczypiorkiem. Przykryj pozostałą kukurydzą i kurczakiem. Posmaruj majonezem, posyp startym serem.

W czym przygotować sałatkę warstwową?

Sałatka warstwowa z wierzchu nie wygląda zbyt przyciągająco. Jest bowiem zwykle posypana jednokolorową warstwą żółtego sera czy jajka. Warto więc przygotować ją w szklanej, przezroczystej salaterce, tak by z boku były widoczne poszczególne jej warstwy. Dobrze wysypać je tak, aby kontrastowały ze sobą kolorystycznie, ale też pod względem soczystości. Wtedy sałatka nie tylko będzie ładnie wyglądać, ale też stanie się bardziej spójna i smaczniejsza.

Czytaj też:
Szybka sałatka makaronowa z ananasem. Jej sekretem jest sos
Czytaj też:
Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację