Ziemniaki są podstawowym składnikiem polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je w postaci dodatku do obiadu. Można z nich jednak przygotować też tanie, pożywne dania. Należą do nich np.: placki, kotlety, przeróżne kluski. Dziś pokażę wam, jak sycące kluski z ziemniaków robiła moja babcia. Wychodziły przepyszne i cała rodzina się nimi zajadała.
Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski?
Na kluski najlepsze są ziemniaki typu C, czyli zawierające dużo skrobi. Można więc wybrać odmiany np.: Bryza, Gracja, Gustaw, Melody. Po ugotowaniu rozsypują się one i mają suchy miąższ. Po odcedzeniu warto je osuszyć, by usunąć nadmiar wody. Aby zwiększyć zawartość skrobi w cieście ziemniaczanym, warto do niego dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Jak zrobić kluski ziemniaczane z pożywnym farszem?
Kluski ziemniaczane można przygotować z samych surowych ziemniaków lub połączyć w cieście ziemniaki surowe i ugotowane. Ja najczęściej stosuję tę drugą wersję, bo dzięki temu kluski nie są bardzo ciemne, ale mają przyjemny smak i konsystencję. Wcześniej warto jednak przygotować farsz, bo przetrzymywana masa ziemniaczana robi się kleista i coraz rzadsza.
Przepis: Kluski ziemniaczane nadziewane mięsem
Kluski z ziemniaków surowych i gotowanych nadziewane mięsnym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- sól
Na farsz:
- 300 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuCebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Smaż do odparowania płynu, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, osusz, przepuść przez praskę, wystudź. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na małych oczkach, odciśnij z nich nadmiar płynu.
- Przygotowanie ciastaDo ziemniaków ugotowanych dodaj surowe, odciśnięte. Dodaj też jajko, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i trochę soli. Szybko wyrób gładkie ciasto.
- Formowanie i gotowanie klusekZ ciasta odrywaj nieduże kawałki. Formuj z niego placki. Na każdy połóż trochę farszu, zlep brzegi, uformuj kluski. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej kluski i gotuj je na średnim ogniu, licząc ok. 5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyjmij na talerze łyżką cedzakową, okraś.
Jak podać kluski ziemniaczane z pożywnym farszem?
Kluski ziemniaczane z pożywnym farszem można podać na kilka sposobów. Doskonale będą smakować okraszone cebulką podsmażoną na oleju lub cebulą podsmażoną razem z boczkiem. Można je też polać stopionym masłem albo podać z kwaśną, gęstą śmietaną. Dobrze też nadają się do odgrzewania. Najlepiej następnego dnia je odsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Trzeba je smażyć na średnim ogniu, by równomiernie się podgrzały.
Czytaj też:
Kluskie śląskie robię tylko z tego przepisu. Zawsze wychodzą idealneCzytaj też:
Zapomniany przysmak z Podkarpacia. Te ziemniaczane kluski z kapustą i boczkiem smakują obłędnie