Ziemniaki łączę z dodatkami i nadziewam pożywnym farszem. Takie kluski często robiła moja babcia

Ziemniaki łączę z dodatkami i nadziewam pożywnym farszem. Takie kluski często robiła moja babcia

Dodano: 
Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Natallia Ploskaya
Ziemniaki mogą dać początek niejednemu daniu. Dziś sposobem mojej babci zrobię z nich przepyszne kluski z pożywnym farszem. Wystarczą za cały obiad, a rodzina je uwielbia. Świetnie też nadają się do odgrzewania.

Ziemniaki są podstawowym składnikiem polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je w postaci dodatku do obiadu. Można z nich jednak przygotować też tanie, pożywne dania. Należą do nich np.: placki, kotlety, przeróżne kluski. Dziś pokażę wam, jak sycące kluski z ziemniaków robiła moja babcia. Wychodziły przepyszne i cała rodzina się nimi zajadała.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski?

Na kluski najlepsze są ziemniaki typu C, czyli zawierające dużo skrobi. Można więc wybrać odmiany np.: Bryza, Gracja, Gustaw, Melody. Po ugotowaniu rozsypują się one i mają suchy miąższ. Po odcedzeniu warto je osuszyć, by usunąć nadmiar wody. Aby zwiększyć zawartość skrobi w cieście ziemniaczanym, warto do niego dodać trochę skrobi ziemniaczanej.

Jak zrobić kluski ziemniaczane z pożywnym farszem?

Kluski ziemniaczane można przygotować z samych surowych ziemniaków lub połączyć w cieście ziemniaki surowe i ugotowane. Ja najczęściej stosuję tę drugą wersję, bo dzięki temu kluski nie są bardzo ciemne, ale mają przyjemny smak i konsystencję. Wcześniej warto jednak przygotować farsz, bo przetrzymywana masa ziemniaczana robi się kleista i coraz rzadsza.

Przepis: Kluski ziemniaczane nadziewane mięsem

Kluski z ziemniaków surowych i gotowanych nadziewane mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • sól

Na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuCebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Smaż do odparowania płynu, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  2. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, osusz, przepuść przez praskę, wystudź. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na małych oczkach, odciśnij z nich nadmiar płynu.
  3. Przygotowanie ciastaDo ziemniaków ugotowanych dodaj surowe, odciśnięte. Dodaj też jajko, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i trochę soli. Szybko wyrób gładkie ciasto.
  4. Formowanie i gotowanie klusekZ ciasta odrywaj nieduże kawałki. Formuj z niego placki. Na każdy połóż trochę farszu, zlep brzegi, uformuj kluski. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej kluski i gotuj je na średnim ogniu, licząc ok. 5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyjmij na talerze łyżką cedzakową, okraś.

Jak podać kluski ziemniaczane z pożywnym farszem?

Kluski ziemniaczane z pożywnym farszem można podać na kilka sposobów. Doskonale będą smakować okraszone cebulką podsmażoną na oleju lub cebulą podsmażoną razem z boczkiem. Można je też polać stopionym masłem albo podać z kwaśną, gęstą śmietaną. Dobrze też nadają się do odgrzewania. Najlepiej następnego dnia je odsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Trzeba je smażyć na średnim ogniu, by równomiernie się podgrzały.

Czytaj też:
Kluskie śląskie robię tylko z tego przepisu. Zawsze wychodzą idealne
Czytaj też:
Zapomniany przysmak z Podkarpacia. Te ziemniaczane kluski z kapustą i boczkiem smakują obłędnie

Źródło: smaki.pl