Owsiany naleśnik z prostymi dodatkami to jedna z najzdrowszych kolacji, jaką można zjeść

Owsiany naleśnik z prostymi dodatkami to jedna z najzdrowszych kolacji, jaką można zjeść

Dodano: 
Naleśnik owsiany po włosku
Naleśnik owsiany po włosku Źródło: Shutterstock / Ekaterina Wolf
Słodkie naleśniki często robię w weekend na śniadanie. A na kolację w tygodniu serwuję niezwykle zdrowe naleśniki z prostymi dodatkami. Robię je w parę chwil, a zjadamy je z wielką przyjemnością.

Naleśniki to proste placki, które doskonale smakują z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Zwykle robi się je z mąki pszennej, jajek, mleka i szczypty soli. Wystarczy jednak sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą lub owsianą, by stały się o wiele zdrowsze i ciekawsze w smaku. Taka wersja naleśników doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami i świetnie sprawdza się w roli kolacji.

Wartość odżywcza mąki owsianej

Mąka owsiana to bardzo wartościowy produkt. Można ją kupić gotową lub bez problemu przerobić na nią płatki owsiane. Wystarczy tylko wsypać je do kubka miksującego lub rozdrobnić ręcznym blenderem. Taka mąka będzie doskonałym źródłem błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego. Pierwszy poprawia trawienie, drugi pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, reguluje też poziom cukru we krwi. Poza tym mąka owsiana stanowi doskonałe źródło białka, które jest składnikiem budulcowym. Dostarcza także minerałów, m.in.: magnezu, cynku, fosforu i żelaza, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, mięśnie i kości. Poza tym mąka owsiana ma niższy indeks glikemiczny, niż mąka pszenna, więc jest lepszym wyborem dla cukrzyków.

Jak zrobić naleśniki owsiane z włoskimi dodatkami?

Przygotowanie naleśników owsianych nie różni się zbytnio od przyrządzenia klasycznych naleśników. Różnicę robi tylko użyta mąka. Jeśli jednak chcemy, by naleśniki były bardziej puszyste, do ciasta możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia.

Przepis: Naleśniki owsiane z wytrawnym farszem

Naleśniki owsiane z twarożkiem, pomidorami i bazylią

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 200 g twarożku kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • listki bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówSkładniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj razem na gładką masę. Odstaw na 10 minut, by ciasto nabrało większej elastyczności. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki.
  2. Podawanie naleśnikówTwarożek wymieszaj z posiekanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Połowę każdego naleśnika posmaruj twarożkiem, ułóż na nim półplasterki pomidora, posyp listkami bazylii. Farsz przykryj drugą częścią naleśnika.

Czym jeszcze można nadziać naleśniki owsiane?

Naleśniki owsiane będą też doskonale smakować z innymi, wytrawnymi dodatkami. Zamiast twarożku kanapkowego można użyć sera ricotta lub mozzarella. Pomidory można zastąpić sałatą rukolą albo grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, bakłażanem.

Czytaj też:
Naleśniki z tym nadzieniem rozpływają się w ustach. To mój przepis na idealne śniadanie lub deser
Czytaj też:
Tego naleśnika piekę i podaję z pysznymi dodatkami. Bije na głowę inne placki