Proste, tanie składniki, a kotlety wychodzą pyszne i sycące. Dwa dodatki przesądzają o ich smaku

Proste, tanie składniki, a kotlety wychodzą pyszne i sycące. Dwa dodatki przesądzają o ich smaku

Dodano: 
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Tynka
Czasami po prostu nie mam ochoty na mięso. Wtedy sięgam po przepisy takie, jak ten. Oto pomysł na proste i tanie danie obiadowe bez grama mięsa. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że jest smaczne i sycące.

Kotlety kojarzą się z mięsem, jednak można je też przygotować bez jego dodatku. Ostatnio przyrządziłam je z gotowanych ziemniaków. Dołożyłam tylko parę składników, w tym takie, które dodały całości smaku. Rodzina powiedziała, że mogę im to danie serwować częściej.

Jak przygotować ziemniaki na kotlety?

Te pożywne kotlety zrobiłam z ziemniaków gotowanych. Zostały mi z poprzedniego obiadu, więc postanowiłam je wykorzystać. Można też jednak ugotować je specjalnie, odcedzić i osuszyć. Potem ziemniaki należy przepuścić przez praskę lub rozgnieść przy pomocy tłuczka. Masa powinna być gładka, bez grudek. Teraz trzeba ją pozostawić do wystygnięcia i dopiero potem wymieszać z dodatkami.

Jak zrobić sycące kotlety ziemniaczane?

Tajemnicą moich kotletów ziemniaczanych są dwa dodatki. Pierwszy to starty, żółty ser, który dodaje im smaku, soczystości i pożywności. Drugim jest posiekany szczypiorek. Dzięki niemu potrawa ma wyrazisty smak i apetycznie się prezentuje. Jeśli nie macie go pod ręką, możecie dodać zeszkloną cebulkę. Też doda kotletom ciekawego smaku.

Do masy na kotlety ziemniaczane dodaję też jajko, mąkę i przyprawy. Za ich sprawą kotlety są zwięzłe i pełne smaku. Po uformowaniu panieruję je w tartej bułce i smażę na rumiano.

Przepis: Sycące kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 60 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 2/3 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyZiemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem na gładką masę, wystudź. Dodaj jajko, mąkę, starty ser, szczypiorek, trochę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Formowanie i smażenieZ masy ziemniaczanej uformuj w dłoniach kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z olejem po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.

Jak podać kotlety ziemniaczane?

Kotlety ziemniaczane można podać jako samodzielne danie obiadowe. Najlepiej smakują zaserwowane na ciepło z sosem np. czosnkowym, koperkowym, pomidorowym, pieczarkowym albo kwaśną, gęstą śmietaną. Warto podać je z lekką sałatką, np. z pomidora i ogórka, z surówką z kiszonej kapusty czy z mizerią. Kotlety ziemniaczane możecie również zaserwować, jako dodatek do obiadu. Doskonale będą pasować do pieczonych mięs czy gulaszu.

Czytaj też:
Ziemniaczane kluseczki robię inaczej niż wszyscy. Ten staropolski przepis znika z talerzy w mig
Czytaj też:
Gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny placek. Parę dodatków i mam obiad z patelni