Placki ziemniaczane na moim stole pojawiają się zwykle wtedy, gdy nie mam naszykowanego obiadu. Obieram wtedy ziemniaki, rozdrabniam je w malakserze i mieszam z kilkoma dodatkami. Już po chwili pojawiają się pierwsze placki, które w mig znikają z talerzy. Te z wyrazistym, aksamitnym dodatkiem to jedno z moich ostatnich odkryć. Z pewnością jeszcze do nich wrócę.
Jak zaostrzyć smak placków ziemniaczanych?
Ziemniaki same w sobie są dość neutralne w smaku. Dlatego lubię dorzucić do ciasta coś, co sprawi, że zrobią się bardziej wyraziste. Zazwyczaj jest to starta cebula, ale można też sięgnąć po zmiażdżony czosnek czy posiekany por. Nieco innej ostrości doda im też ser, zwłaszcza słona feta czy aromatyczny ser z niebieską pleśnią. Wystarczy pokruszyć je na małe kawałeczki, dodać do ciasta i wymieszać. Placki zyskają przy okazji także na soczystości i aksamitności.
Jak zrobić wyraziste placki ziemniaczane?
Wyraziste placki ziemniaczane robię podobnie, jak każde inne. Tak więc rozdrabniam ziemniaki na tarce lub w malakserze, odciskam z nich nadmiar płynu i łączę je z kilkoma dodatkami. Na koniec dorzucam wyrazisty składnik, którym ostatnio był ser feta. Nie dodałam go zbyt dużo, by nie przytłoczyć smaku potrawy. Wzięłam też pod uwagę słoność sera i nieco mniej posoliłam starte ziemniaki. Po wymieszaniu, z ciasta usmażyłam chrupiące placki.
Przepis: Placki ziemniaczane z serem feta
Wyraziste w smaku placki ziemniaczane
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g sera feta
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Umieść je na sicie, zawieś nad miską, odciśnij nadmiar płynu. Po odstaniu płynu zlej go ostrożnie znad płynu. Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
- Mieszanie składnikówDo startych ziemniaków dodaj też startą cebulę oraz mąkę i jajko, wymieszaj. Dodaj pokruszony ser i trochę pieprzu.
- SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Placki smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
Jak smażyć placki ziemniaczane, by wyszły chrupiące?
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane to te chrupiące z wierzchu i miękkie i soczyste w środku. By uzyskać taki efekt, placki trzeba odpowiednio smażyć. Ważna jest ilość oleju i jego temperatura. Oleju musi być sporo, tak by placki smażyły się równomiernie. Musi on też być gorący, ale nie za mocno. Inaczej placki zaczną się przypalać z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.
Czytaj też:
Ziemniaki podsmażam z aromatycznym składnikiem. Tak robię dodatek do obiadu lub lekkie danieCzytaj też:
Niezwykły placek ziemniaczany wygląda i smakuje. Przygotuj raz, a będziesz do niego wracać